dslr mirrorless gimbal

Gimbal pentru DSLR si aparate foto mirorrless

Va spuneam intr-un articol anterior ca ma pregatesc sa duc fotografia aeriana la un nivel de calitate cu mult superior fata de ceea ce realizez acum. Pentru aceasta, construiesc o noua drona, mai mare si mai puternica, capabila sa ridice o camera foto/video mai performanta. Toate fotografiile aeriene “EYE IN THE SKY” pe care le-ati vazut pana acum, au fost realizate cu o drona PHANTOM si o camera foto GoPro HERO3 Black Edition, stabilizata de un gimbal ZENMUSE H3-2D.

Pentru a atinge un nivel superior de calitate a imaginii, am hotarat se folosim in prima faza un aparat foto mirrorless Canon EOS M.
Un review amanuntit despre acest aparat si motivele pentru care l-am ales, intr-un articol viitor. De asemenea, voi scrie un articol amanuntit si bogat in detalii despre noua drona. In articolul de fata vreau sa va spun cateva cuvinte despre gimbalul sau stabilizatorul de imagine pentru camera foto.

gimbal mirrorless
Gimbal pentru camere mirrorless si DSLR

Am inceput sa construiesc intai gimbalul si mai apoi drona, pentru ca vreau sa stiu exact greutatea pe care o am de ridicat, asta pentru a putea alege motoarele si elicele potrivite pentru drona, fiindca motoarele+elicele sunt cele mai scumpe piese din toata “jucaria” si pe care n-as vrea sa le cumpar de 2 ori.

Modelul de gimbal pe care l-am ales pentru acest proiect, ar putea fi considerat o clona a celebrului Freefly MOVI, probabil cel mai scump dar si performant sistem de stabilizare pentru camere foto-video profesionale existent in acest moment. Spun aceasta pentru ca multe dintre componentele de carbon si aluminiu din gimbalul pe care-l vom folosi, sunt comune cu Freefly MOVI.

 

Atasez aici un scurt clip care pune in evidenta capabilitatile gimbalului Freefly. Spre deosebire de ceea ce se vede in acest clip, noi vom atasa gimbalul de drona. Gimbalul pe care tocmai l-am construit poate fi adaptat relativ usor pentru a putea fi tinut in mana, pentru “filmari profesionale” la diverse evenimente.

componente gimbal
Componente gimbal

Asa cum am mai spus, am in vedere ca noua drona sa nu depaseasca 5kg. Pentru aceasta, cel putin intr-o prima faza, gimbalul va opera in 2 axe (la fel ca si Zenmuse-ul de pe Phantom). Urmeaza sa adaug gimbalului si o a treia axa, pe care o voi folosi ocazional, doar pentru filmari. Mentionez ca din calculele actuale, sistemul pentru o a 3-a axa – motor si componentele de prindere din aluminiu si carbon – ar putea creste greutatea totala dronei la peste 5kg.
Componentele de structura au fost comandate din China si au costat in jur de 500 dolari + TVA. Cum era de asteptat, piesele, atat cele din carbon cat si partile metalice din aluminiu, sunt executate la marea arta. Totul s-a imbinat pefect formand o structura foarte rigida si foarte solida. Singura bataie de cap am avut-o cu echilibrarea gimbalului, care necesita multa-multa rabdare.

 

gimbal canon eos m
Gimbal pentru DSLR si aparate foto mirorrless

La prima vedere s-ar putea spune ca noul gimbal este putin supradimensionat pentru o camera Canon EOS M, camera foto ce cantareste cu tot cu obiectiv, doar 500 grame. Sunt de acord ca se poate construi si un gimbal mai mic pentru aceasta camera, dar dupa cum ziceam mai sus, camera Canon EOS M va fi folosit doar in prima faza, urmand ca pe viitor sa fie inlocuita de o camera cu senzor full-frame Canon 6D de 20 megapixeli sau Sony Alpha 7 de 24 megapixeli. In acest caz, va fi nevoie de un gimbal puternic care sa poata face fata la greutati de pana la 1.5kg (camera+obiectiv).
Acest gimbal chiar poate stabiliza lejer o camera de 1.5 kg!
In configuratia actuala, greutatea totala a gimbalului, cu tot cu camera foto montata pe el, este de 1400g.

ipower gbm5108 120t
Motor brusheless pentru gimbal – iPower GBM5108 120T

Pentru a indeplini aceasta sarcina gimbalul este echipat pe ambele axe cu motoare iPower GBM5108-120T cu, configuratia 24N22P si cu greutatea de 175g. Am ales acest model de motor pentru ca este suficient de puternic pentru ceea am eu nevoie, greutatea camerei recomandata de producator fiind 800-2000g. De asemenea, am avut in vedere si precizia sau rezolutia motorului, acesta avand 22 de poli si 24 bobine, fata de motoarele mai ieftine folosite in mod curent in configuratie 12N14P, adica 12 bobine si 14 poli.
Totusi, zilele urmatoare voi comanda si un motor iPower GBM4108-120T. As vrea sa-l testez ca sa vad daca este suficient de puternic pentru a stabiliza camera pe axa X sau tilt. Acest motor este mai mic decat GBM5108-120T si cantareste doar 98 grame, si folosind un alt suport de camera si alt sistem de inclinare pentru axa X, pe care l-am achizitionat deja din China, sper sa reduc greutatea a totala a gimbalului, cu aproximativ 200g. Voi adauga un update la acest articol daca este cazul (si sper sa fie).

controler alex mos
Controler AlexMos pentru gimbal

“Creierul” intregului sistem de stabilizare va fi controlerul SimpleBGC (prescurtare de la Simple Brushless Gimbal Controller) pe care cei din domeniu il mai cunosc ca si AlexMos. Alex Mos este un controler pentru 2 sau 3 axe, compact si extrem de performant avand un software intuitiv si usor de lucrat cu el, imbunatatit in permanenta de cei ce l-au creat. Acest controler este folosit cu succes in aplicatii profesionale, putand controla cu precizie de la gimbaluri mici pentru camere GoPro pana la camere video profesionale precum RED Epic.

Controlerul AlexMos si motoarele iPower au fost cumparate din Germania si au venit cu DHL in 4 zile. Cu tot cu drum am platit pentru 2 motoare si un controler Alex Mos in 2 axe, 300 euro.

 

Fiind priml gimbal pe care-l construiesc, asamblarea si echilibrarea structurii, a durat cel putin 4-5 ore si inca vreo 2-3 ore ca sa il fac sa functioneze cat de cat. Ma astept ca partea de tuning fin din soft, sa-mi ia cel mai mult. Cand voi fi multumit de rezultate voi posta si un clip demonstrativ.

Daca aveti intrebari sau sugestii, le astept aici sau pe Facebook

2 thoughts on “Gimbal pentru DSLR si aparate foto mirorrless”

  1. Pingback: Steadycam pentru GoPro HERO3 - stabilizator de imagine de mana

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

spatii de inchiriat