Desi le aveam incasa din luna decembrie 2013, abia duminica aceasta am ajuns sa le schimb. Este vorba de
4 motoare Sunnysky X2212-13 KV980 II si 4 elice Graupner E-Prop 9X5.

graupner 9 inch

Elice Graupner e-prop 9X5

sunnysky x2212

Sunnysky X2212-13 KV: 980

Drona Phantom merita un upgrade de motoare sau macar o inlocuire, fiindca are peste 100 ore de zbor cu motoarele originale. La unul dintre motoarele originale DJI aparuse un mic joc, probabil datorita unui rulment care nu-si mai facea bine treaba. Elicele au fost inlocuite periodic (pentru siguranta) cu altele noi, tot originale.

 

 

Despre elicele Graupner e-prop 9X5 pot sa va spun ca sunt foarte rigide in comparatie cu elicele originale DJI, lucru care ar putea reduce vibratiile si ar putea creste performantele de zbor.

Despre motoare nu pot sa va spun prea multe pana nu le testez mai bine. Spre deosebire de motoarele si elicele originale DJI, motoarele Sunnysky si elicele Graupner nu au niciun sistem de blocare al elicei pe ax. Elicile intra direct pe axul cilindric si se strang cu o piulita. Daca nu sunt stranse bine, elicele pot luneca pe axul motorului, iar motorul se va invarti in gol. Acest lucru ar fi un dezastru.

phantom upgradeAm iesit ieri cu drona pe camp pentru teste, dar batea vantul atat de tare, incat nu am putut trage vreo concluzie privind eficienta acestei configuratii. Voi reveni cu informatii despre eficienta de indata ce reusesc sa le testez in conditii normale. Singura schimbare pe care am observat-o a fost la sunetul motoarelor, care difera semnificativ de sunetul motoarelor originale DJI.

Pretul total platit pentru acest upgrade a fost de aproximativ 90 euro (motoare+elice).
Motoarele Sunnysky le-am cumparat de pe banggood.com (transport gratuit).
Elicele Graupner au fost achizitionate de pe eBay.

Daca aveti intrebari imi puteti scrie aici sau pe Facebook.