DJI PHANTOM – drona din spatele fotografiilor

Iesind cu drona prin Timisoara, pentru a fotografia si filma locuri cunoscute dintr-o alta perspectiva decat cea cu care suntem obisnuiti, curiosii se apropie de mine punandu-mi intrebari in legatura cu obiectul zburator. In principiu, intrebarile sunt cam aceleasi: ce este asta? de unde ai luat-o? cat costa? cu ce merge? ce autonomie de zbor are? ce se intampla cand se termina bateria? la ce distanta „bate”? ce se intampla daca iese din raza telecomenzii? ce se intampla daca atingi eliciile cu mana in timp ce aceste se invart? face poze? filmeaza? ce aparat foto are? poti sa vezi pe telefon pe unde zbori?

Fiindca aceleasi intrebari continua sa vina si pe pagina de Facebook, am promis ca o scriu un articol in care voi raspunde la intrebarile legate de drona si echipamentele pe care le folosesc. Imi cer scuze de intarziere, dar abia acum mi-am facut timp pentru acest articol.

Sa le luam in ordine.

Ce este asta? Avion? Elicopter? !!!
Este un quadcopter sau quadrocopter sau mai simplu simplu – drona. Modelul pe care il detin momentan este un PHANTOM produs de DJI. Pot sa va spun ca are un design interesant, este foarte stabila in zbor, poate zbura la punct fix. Vine gata montata si are telecomanda inclusa. Mai trebuie montate doar eliciile si trenul de aterizare, operatiune care dureaza cateva minute.
Eu o consider „jucaria suprema” desi in cartea tehnica spune clar: „DJI PHANTOM nu este o jucarie!”

Cei interesati de caracteristicile tehnice pot gasi detalii amanuntite pe site-ul oficial sau pe sierra.ro

Recomand celor care vor achizitiona un PHANTOM sau orice alt model de drona, sa o trateze cu maximum de seriozitate inca de la primul zbor! Iar primele zboruri sa fie efectuate in camp deschis, fara obstacole, doar in modul GPS. In cazul in care pierdeti orientarea, ceea ce este foarte posibil pana va obisnuiti cu ea, luati mana de pe cele 2 stick-uri de control de pe telecomanda si drona va ramane la punct fix, pana va dezmeticiti :). La inceput manevrele trebuie sa fie cat se poate de lente, deci nu bruscati comenzile! In cazul in care n-ati mai pus mana pe vreo zburatoare de acest gen, o sa aveti nevoie de foarte mult exercitiu ca sa o stapaniti.

dji phantom
dji phantom – drona din spatele fotografiilor EYE IN THE SKY

De unde am luat-o? Cat costa?
Eu am cumparat drona DJI PHANTOM de la Sierra.ro – singurul importator oficial din Romania al produselor DJI, cu 2499 lei.

Cu ce merge?
Drona este pusa in miscare de 4 motoare electrice brusheless outrunner si este alimentata de acumulatori speciali LiPo 11.1V / 2200mA
Eu am 4 astfel de acumulatori, dintre care 3 achizitionati separat, tot de la sierra.ro la pretul de 119 lei/buc. In curand trebuie sa mai primesc inca 2 acumulatori de acest tip, deci voi avea in total 6. Posibil ca pe viitor sa mai cumpar cativa.

 

 

Ce autonomie de zbor are?
Asa cum il scoti din cutie, cu un acumulator standard de 2200mA, sta in aer aproximativ 13 minute.
Daca are camera montata, timpul de zbor se reduce la aproximativ 7-9 minute.
Evident aceste cifre pot varia in functie de manevrele pe care le executi, dar si in functie de conditiile de vand si temperatura.
Timpul de incarcare al acumulatorului este de aproximativ o ora.

Ce se intampla cand se termina bateria?
In partea din spate drona are un indicator luminos – un LED in 3 culori – verde, galben rosu, prin care aceasta comunica pilotului prin semnale distincte, diferite stari cum ar fi calitatea semnalului GPS, modul de zbor GPS, ATTI etc, sau faptul ca bateria este pe terminate. In cazul in care LED-ul indica ca acumulatorul dronei este consumat, pilotul are la dispozitie 1-2 minute sa aduca drona intr-un loc sigur pentru a ateriza. Ok, si daca nu vezi LED-ul ca semnalizeaza epuizarea acumuatorului? Ca pilot, trebuie sa ai in vedere in continuu si acest aspect. LED-ul se vede bine la distanta destul de mare chiar si ziua cand e soare. Daca nu-l vad, aduc drona mai aproape si o pozitionez corespunzator pana cand reusesc sa-l vad. Daca totul e ok, stiu ca pot sa o trimit ceva mai departe macar pentru un minut, dupa care o aduc inapoi pentru a putea observa starea acumulatorului, asta dupa ce am zburat 5-6 minute (in primele minute nu prea ai de ce sa-ti faci griji).
Si totusi, daca nu vezi LED-ul? Daca nu observi semnalul luminos care indica faptul ca bateria e consumata, drona incepe sa coboare incet. Pentru a o mentine la altitudine fixa va trebui sa ii cresti puterea din stick-ul de pe telecomanda, spre 90%. Acesta e un al 2-lea avertisment in legatura cu starea bateriei si mai ai la dispozitie maximum 20 maximum 30 de secunde ca sa-ti gasesti un loc de aterizare in siguranta. De cazut, drona nu cade ca un bolovan, decat, probabil, daca esti la o inaltime foarte mare, iar coborarea automata ar dura mai mult de 20-30 de secunde. In mod normal drona va cobora relativ lent. Problema e, unde va ateriza? 🙂

O drona echipata cu un sistem de telemetrie, poate transmite la sol diversi parametri de zbor si stari, inclusiv starea acumulatorului in timp real. PHANTOM nu vine echipata cu asa ceva dar i se poate monta unul. Probabil cand voi monta sistemul FPV, voi monta si un astfel de sistem de telemetrie. Atunci, toate aceste informatii vor fi afisate direct pe display – (ochelari sau monitor).

La ce distanta „bate” telecomanda?
In cartea tehnica se spune ca intr-un spatiu deschis, raza de actiune a telecomenzii este de 300 metri.

Ce se intampla cu drona daca iese din raza telecomenzii?
Daca in punctul de plecare a avut suficient semnal GPS (ceea ce am grija sa se intample de fiecare data cand zbor, mai ales prin oras), drona memoreaza coordonatele locului din care pleaca, pentru ca in caz de nevoie, daca pierde contactul cu telecomanda din cine stie ce motiv, sa se poata intoarce la coordonatele memorate. Cand pierde contactul cu telecomanda procedura pe care drona DJI PHANTOM o executa este urmatoarea: se opreste din inaintare si ramane in punctul respectiv pret de cateva secunde, apoi se ridica la 20m, pentru ca mai apoi sa se intoarca in punctul de unde a plecat.

Ce se intampla daca atingi eliciile cu mana in timp ce aceste se invart?
Vreau sa va spun ca prima si prima data, am bagat mana intentionat intre elicii, din curiozitate 🙂 si asa cum era de asteptat, nu s-a intamplat absolut nimic! Am mai fost atins de ventilatoarele din computer de nenumarate ori si de aceea nu mi-a fost teama. Oricum, lovitura a fost mai puternica decat cel mai puternic cooler pe care l-am atins eu vreodata in mers, dar in nici un caz nu mi-a lasat vreo urma, A fost o piscatura puternica, dar pe care n-am mai simtit-o in deget dupa cateva minute.

Face poze? Filmeaza? Ce aparat foto are?
Drona DJI PHANTOM nu are camera foto-video inclusa, cel putin nu aceasta varianta, dar are in pachet un suport pentru camera de actiune de tip GOPRO.
Eu am montat pe ea o camera GOPRO HERO3 BLACK EDITION, care este varful de gama de la GOPRO (acum). Poate fotografia, filma la rezolutie full HD sau le poate face pe ambele simultan. Despre aceasta bijuterie am sa va vorbesc mai pe larg intr-un articol dedicat. Eu am achizitionat-o de la PC GARAGE cu 2099 lei.

Poti sa vezi pe telefon pe unde zbori?
Momentan nu. Iar solutia finala nu este telefonul. Intr-adevar camera GOPRO HERO3 poate transmite un live view pe un smartphone sau tableta, dar imaginea vine cu o intarziere de 2-3 secunde. Deci varianta asta pica. In schimb exista sisteme dedicate FPV – First Person View, accesibile ca si pret, precum FATSHARK, compuse din ochelari speciali, camera CCD si sistem de transmisie video la distanta mare in timp real. Urmeaza sa achizitioneaz si eu asa ceva cat de curand.

Sper ca in mare am reusit sa raspund la cele mai importante dintre intrebarile voastre legate de drona. Daca mai sunt si alte intrebari le astept aici pe site sau pe pagina de Facebook.

In incheiere as vrea sa va mai spun doar ca, daca nu aveti in gand sa folositi o drona pentru fotografie si filmere aeriana, ci doar pentru joaca, atunci gasiti si solutii de pana la 10 ori mai ieftine. Un articol pe aceasta tema voi publica cat de curand.

NOTA.
Prin amabilitatea celor de la sierra.ro, am obtinut pentru fanii nostri, un cod de reducere pentru cumparaturi pe site-ul lor. Cei interesati de astfel de gadget-uri pot obtine un discount de 2% din valoarea cosului de cumparaturi de pe siteul sierra.ro, folosind codul EYE IN THE SKY inainte de finalizarea comenzii. Tinand cont ca multe dintre aceste „jucarii” nu sunt tocmai ieftine, cei 2% pot insemna ceva.

26 thoughts on “DJI PHANTOM – drona din spatele fotografiilor”

  1. buna,
    va invit sa survolati putin (dez)organizarea de santier de pe strada iancu vacarescu
    si multumesc anticipat
    🙂

    1. Aparatul foto GOPRO HERO3 este setat de mine sa declanseze automat odata pe secunda. S-ar putea monta si alt aparat foto, dar nu ceva foarte greu.

  2. Pingback: Cat costa o drona? Pret drona DJI PHANTOM? Drona de vanzare?

  3. Pingback: Vreau sa imi cumpar o drona. Ce drona imi recomanzi?

  4. Pingback: GOPRO HERO3 ochiul dronei EYE IN THE SKY

  5. Pingback: PHANTOM VISION - pret si caracteristici tehnice

  6. Ok. Vreau si eu un kit complet. De unde pot cumpara la pachet drona+ gopro hero 3plus + sistem stabilizare zenmuse (gata instalat pe drona)????
    Pe bucati am tot vazut…

    1. sierra.ro, importator oficial al produselor DJI. Vorbesti cu ei sa-ti monteze gimbalul si camera pe drona. DAR!!! Daca nu ai mai pilotat pana acum o drona, e de preferat sa ti le achizitionezi separat neasamblate, fiindca o sa-ti ia ceva vreme pana sa te obisnuiesti cu drona si nu cred ca vrei sa risti gimbalul si gopro-ul care valoreaza de 2.5X mai mult decat PHANTOM-ul in sine 🙂
      Vezi ca ai si reducere la sierra in cazul in care folosesti codul „EYE IN THE SKY” la finalizarea comenzii. Bafta!

  7. Pingback: Cateva caracteristici si pret PHANTOM 2. Acum disponibil!

  8. Pingback: O drona pentru fotografia aeriana pe timp de noapte

  9. Am și eu o întrebare. Mi-am luat o dronă Phantom 2 cu gimbel Zenmuse H3 3D și cameră GoPro Hero 3 White Edition. Am folosit-o fără cameră și gimbel o săptămână și nu am avt probleme cu controlul drone. Acum am avut de câteva ori probleme în sensul că nu a mai răspuns la nici o comandă. Să fie din cauza faptului că îmi transmite imaginea de pe GoPro pe smartphon?

    1. EYE IN THE SKY

      Daca ai folosit conexiunea WiFi pentru a transmite imagini pe smartphone, e posibil sa interfereze cu semnalul receptorului radio de pe drona. Mie nu mi s-a intamplat cand am facut treaba asta… oricum am facut-o doar de 2 ori candva la inceput si in necunostinta de cauza. Deci nu mai folosi WiFi de pe gopro pentru treaba asta, uite-te dupa un sistem FPV https://www.eyeinthesky.ro/fpv-first-person-view-pentru-drona/

  10. Alexandru Vezeteu

    Dar se poate creste autonomia de zbor la o drona handmade ? Daca da cu ce ? Si daca poti sami lasi si denumirea componentei ar fi super ! P.s. am un hexacopter cu naza m lite motoare sunnysky .

    1. Autonomia de zbor are legatura directa, in primul rand cu raportul dintre greutatea dronei si capacitatea bateriei. Ar mai fi tipul motoarelor si al esc-urilor etc. Ideea e ca daca vrei sa zbori cat mai mult cu drona ta, aceasta trebuie sa fie cat mai usoara pentru a putea pune pe ea o baterie cat mai mare, astfel incat greutatea totala a dronei sa se regasesasca in zona de eficienta maxima a motoarelor.

  11. O problema pe care o am cu DJI Phanton sunt bateriile. Prima a cedat nervos dupa un an se comporta ciudat se incarca dar de fapt se descarca foarte repede si drona revenea la sol si a doua nu se mai incarca de liniuta trei si se opreste. la fel pusa pe drone se opreste drone dup 30 de sec. Ar trebui ca cei de la DJI sa-si puna serios intrebarea de ce bateriile lor nu au un termen de garantie si in plus el este motorul dronei ca la avioane. Daca nu sunt suficient de performante si sigure sa faca ceva sa rezolve pentru ca e pericol mare!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

spatii de inchiriat