Ghidul noului cumparator de drona…
Pe langa intrebarile “clasice” pe care, in ciuda articolelor dedicate pe care le-am scris, continui sa le primesc de la oameni, o alta intrebare mi se pune din ce in ce mai frecvent, si anume: “As vreau si eu sa cumpar o drona! Ce drona imi recomanzi?

De mult am promis ca voi scrie un articol, ca raspuns la aceasta intrebare, asa ca, iata-l!

Raspunsul la intrebarea “ce drona imi recomanzi”, este ceva mai complex, dar incerc in acest articol sa il simplific impartindu-l in mai multe categorii. Nu vreau nici sa intru prea mult in detalii fiindca, mie mi-ar lua foarte mult timp, iar voi v-ati plictisi. Vreau doar sa ajut pe cei curiosi si interesati de subiectul “drona”, sa-si faca o idee despre ce ofera piata in acest moment, pentru ca sa aiba un punct de plecare atunci cand se gandesc sa cumpere una.

Inainte de a cauta/cumpara o drona, trebuie sa te gandesti bine la ce vrei sa faci cu ea. Majoritatea persoanelor cu care am mai schimbat vorbe in jurul acestei intrebari, isi doresc drona pentru copil sau nepot, sau poate pentru ei, dar pentru joaca si distractie. Foarte bine! Mai exista insa si persoane care ar dori sa cumpere o drona pentru fotografie aeriana si/sau filmari aeriene. Probabil mai exista si alte domenii unde dronele isi pot gasi foarte bine utilitate, cum ar fi supravegherea video, paza, spionaj, dar aici deja lucrurile se complica ceva mai mult sau isi gasesc raspunsul in categoria fotografie si filmari aeriene.
In acest articol vom vorbi despre drone de jucarie si drone profesionale, dedicate fotografiei si filmarilor aeriene. Ambele categorii s-ar mai putea diviza in 3 parti:
– drone RFT – ready to fly – gata de zbor,
– drone ARF almost ready to fly – aproape gata de zbor
– drone custom made – asamblate si configurate dupa necesitati, din componente deja existente pe piata sau realizate individual.
Despre acestea din urma, ramane sa discutam cu alta ocazie.

Inainte sa incepem, va recomand sa accesati si site-urile afisate la finalul fiecarei prezentari, pentru ca acolo gasiti mult mai multe detalii, dar si pentru a vedea alte modele de drone si accesorii.

Incepem cu…
Drone de jucarie RTF – gata de zbor
N-o sa va vina sa credeti dar piata este plina de oferte pentru drone de jucarie gata de zbor. “Gata de zbor” insemnand ca o scoti din cutie, ii montezi acumulatorul si (uneori) eliciile, si gata, te poti juca cu ea! In Romania nu se prea gasesc prin magazinele online, dar pe site-urile straine e full de ele. Preturile dronelor de jucarie incep de pe la 40-50 euro.
In lista ce urmeaza preturile sunt afisate in dolari, asa cum le-am gasit pe amazon sau in alte parti, dar in realitate, cu transport + taxe vamale, pretul este acelasi ca numar, dar in euro.

Cele mai populare drone de jucarie, in acest moment sunt:

hubsan x4hubsan x4
Hubsan X4 Micro Quadcopter
Pachetul include telecomanda si acumulator.
Nu are camera foto/video, si nici nu prea cred ca i se poate atasa una.
Pret: ~40-50$
Un acumulator suplimentar costa vreo 3-5$. Elicii de schimb cam tot atata costa. Restul componentelor de schimb, sunt de asemenea foarte ieftine. Deci aceasta drona e ideala pentru distractie, atat in casa cat si afara!

www.hubsan.com

walkera qr ladybirdwalkera-qr-ladybird_02Walkera QR Ladybird
Pachetul include telecomanda si acumulator. Nu are camera foto/video.
Pret: ~40-50$
Piese de schimb ieftine, acumulatori, de asemenea ieftini. Super ideala pentru joaca, distractie, cadouri pentru cei mici etc…

Pagina producatorului: www.walkera.com

blade nano qxblade nano qx galben
Blade Nano QX BNF
Pachetul include telecomanda si acumulator. Nu are camera foto/video.
Pret: ~80-90$
La fel ca si le celelalte modele de drone de juarie RTF, piesele de schimb si acumulatorii sunt la preturi foarte accesibile. Unitatea de control ce include receptorul radio, ESC-urile, si giroscopul, este cea mai scumpa componenta si costa aproximativ 45-50$. Chiar daca e putin mai scumpa decat celelalte drone din clasa ei, eu unul as cumpara aceasta drona pentru design-ul interesant.

Pagina producatorului: www.bladehelis.com

drona parrotdrona parrot 2.0
Parrot AR.Drone2.0
Pachetul include acumulatorul si protectia pentru elicii. Drona Parrot poate fi comandata de pe dispozitive Android sau iPhone si iPad
Spre deosebire de celelalte drone “de jucarie”, drona parrot are camera foto-video inclusa, ce poate transmite (aproape) in timp real, prin WiFi, imagini pe telefon sau tableta (FPV).
Pret: ~300$, pe la noi cam 300 euro
Mare atentie! Un acumulator suplimentar costa vreo 35-45$. Mie mi se pare putin cam scump. Am vazut si m-am jucat cu drona Parrot. Mi se pare greu de controlat de pe touchscreen si putin cam scumpa.

Pagina producatorului: ardrone2.parrot.com

Drone (semi) profesionale RTF – gata de zbor
In categoria dronelor RTF semi si pro avem doar cateva optiuni in acest moment. Toate dronele din aceasta categorie pot fi privite si ca niste jucarii, ce-i drept, ceva mai scumpe, dar acum le tratam ca fiind drone semi si profesionale fiindca ele pot face ceva mai mult decat dronele de jucarie.

blade 350 qxblade 350 qx
Blade 350 QX BNF
Pachetul include telecomanda si acumulator. Am inteles ca va fi disponibila si fara telecomanda, la un pret mai mic.
Pret fara camera: ~470-500$
Ideal pentru camere foto/video GOPRO. Dintre toate RTF-urile prezentate in acest articol, acesta drona arata cel mai bine, parerea mea.

Pagina producatorului: www.bladehelis.com

dji phantomdji phantom
DJI PHANTOM
Pachetul include telecomanda si acumulator.
Pret fara camera: in Romania 2549 lei
Ideal pentru camere foto/video GOPRO.
Despre drona DJI PHANTOM am mai vorbit si cu alte ocazii. Este drona folosita in proiectul EYE IN THE SKY.

Impreuna cu un gimbal DJI ZENMUSE H3-2D (pret: 550 euro) face treaba excelenta. Mai nou au aparut stabilizatoare mai ieftine pentru GOPRO. Clipul urmator prezinta ce poate face un gimbal ZENMUSE H3-2D.

Mai multe detalii despre Phantom si ZENMUSE H3-2D gasiti pe site-ul oficial: www.dji.com

walkera-qr-x350_02walkera qr x350
Walkera QR LX350
Pachetul include telecomanda si acumulator. Un plus important fata de cecelalte modele ar fi ca, atat drona cat si telecomanda, sunt pregatite pentru FPV!
Pret fara camera: ~640$
Ideal pentru camere foto/video GOPRO

Pagina producatorului: www.walkera.com

Drone semiprofesionale si profesionale ARF – aproape gata de zbor
Evident, lista de mai jos nu cuprinde toate modelele existente pe piata in acest moment. Acestea sunt doar cele mai cunoscute…

dji f550dji f450DJI F450 si DJI F550
Pret: in Romania 800 lei respectiv 1350 lei (fara controler de zbor, telecomanda sau acumulatori)
Pret estimativ RTF cu un controler NAZA-M LITE, telecomanda FUTABA T8J, 2 acumulatori dar fara camera: 3000 lei 3500 lei
Ideal pentru camere foto/video GOPRO
Impreuna cu un gimbal DJI ZENMUSE H3-2D (pret: 550 euro) poate face treaba excelenta. Mai nou au aparut stabilizatoare mai ieftine pentru GOPRO HERO…
Nota de plata pentru o drona full echipata pentru foto/video pe platforma F550, ar putea incepe de undeva de la 2500 euro in sus, FPV inclus.
xaircraft x650 proxaircraft x650 pro
XAircraft X650 PRO
Pret platforma: 600$ (fara controler de zbor, telecomanda sau acumulatori)
Pret estimativ RTF fara camera: 800-900$
Poate ridica camere foto/video mai performante decat un GOPRO dar sub un DSLR. Problema e sa gasesti un stabilizator (gimbal) de imagine pentru camerele respective.
O configuratie buna pe aceasta platforma poate depasi usor suma de 2500 euro (sistem FPV inclus)

Pentru mai multe detalii vizitati pagina producatorului: www.xaircraft.com

dji s800 evo dji s800 evo
DJI S800 EVO
Pret platforma: in Romania de la 11000 lei (fara controler de zbor, elecomanda sau acumulatori)
Pret estimativ RTF fara camera: 35000 lei
Ideal pentru camere SONY seria Alpha NEX5, NEX6, NEX7 dar si Panasonic GH3 sau chiar Canon 3D MARK III
Poate fi echipata cu un gimbal ZENMUSE Z15, al carui pret este aproximativ 3500 euro. DJI pregateste un gimbal nou, pentru camere Panasonic GH3 si Canon 5D MARK III, al carui pret este necunoscut inca, dar se zvoneste ca ar putea costa peste 6000 euro.
Ca fapt divers un singur acumulator pentru un S800 EVO costa in jur de 1000 lei, iar autonomia este de doar 10-12 minute!
O configuratie complet echipata cu ZENMUSE Z15, camera SONY NEX7, cu tot cu sistem FPV ajunge lejer pe la 8500-9500 euro. Daca imaginam o configuratie “pregatita” pentru Panasoni GH3 sau Canon 5D MARK III, sarim de 14000 euro.

Mai multe detalii despre DJI S800 EVO si ZENMUSE Z15 gasiti pe site-ul oficial: www.dji.com

FREEFLY SYSTEMS CINESTAR 6 si CINESTAR 8
Pret platforma: 3100$ respectiv 3700$ (fara controler de zbor, telecomanda sau acumulatori)
Pret estimativ RTF fara camera: 10-11000$
Ideal pentru camere RED SCARLET sau RED EPIC, dar si DSLR-uri precum canon 5D MARK III
Evident, din aceasta configuratie n-are voie sa lipseasca un gimbal, care poate costa intre 1500$ si poate ajunge la 15000$ varianta MŌVI MR – brusheless in 3 axe.
O configuratie de top pe o asemenea platforma poate ajunde pe la 25000$ fara camera, la care se mai aduna pretul unei camere RED EPIC de la 17000$ si accesoriile, probabil un total de 50000$!
Mai jos aveti doua clipuri. In primul clip vedeti ce poate face o drona Cinestar 8 + o camera RED EPIC. In cel de-al 2-le clip, pueti vedea ce poate face stabilizatorul pentru camere video profesionale MōVI, care poate fi purtat in mana dar poate fi adaptat pentru a fi montat pe dronele Cinestar 8

Pentru mai multe detalii despre dronele Cinestar stabilizatoarele de imagine MōVI puteti vizita pagina producatorului: www.freeflysystems.com

super 8 xli super 8 xli
Superstudio aircam Super-8 XLi
Cea mai scumpa drona din lista, dar si cea mai spectaculoasa. Cum am mai spus si cu alte ocazii, aceasta nu este o drona la care i s-a atasat o camera video, ci mai de graba un gimbal cu 8 elicii 🙂
Pret: incepand de la 30000$
Nu stiu ce include in banii astia, dar cica e disponibila pe orice culoare 🙂
Ideal pentru camere RED SCARLET sau RED EPIC…

Mai multe detalii despre superdrona Super-8 XLi gasiti pe pagina producatorului: www.superstudio-aircam.com