drona phantom desfacuta

Drona Phantom desfacuta pentru montarea sistemului FPV

De nenumarate ori am tot fost intrebat daca pot sa vad in timp real imagini transmise de drona, cu alte cuvinte, daca drona PHANTOM este dotata un sistem FPV – first person view. Raspunsul meu a fost mai tot timpul negativ. Spun “mai tot timpul” pentru ca, desi PHANTOM 1 nu vine cu FPV inclus, as putea oricand vedea “ce vede” drona, datorita camerei GoPro HERO3 Black Edition, care poate transmite imagini in timp real, direct pe telefonul mobil prin Wi-Fi. Prefer insa, sa nu folosesc aceasta conexiune fiindca nu este recomandabil sa existe la bordul dronei un emitator Wi-Fi in 2.4 GHz, pentru ca exista posibilitatea sa interfereze cu receptorul radio al dronei care lucreaza in aceeasi frecventa. Acesta ar putea duce la pierderea partiala sau totala a controlului asupra aparatului de zbor. In plus, transmisia de imagini prin Wi-Fi are oarecare intarziere si este limitata la aproximativ 100m distanta.
In oras m-am obisnuit sa fotografiez fara FPV pentru drona. Dupa o experienta mai bine de 8 luni de fotografie aeriana urbana, pot intui usor incadrara imaginilor in functie de pozitia dronei. Si cum aparatul foto este setat sa inregistreze o imagine pe secunda, pot sa spun ca nu-mi scapa aproape nimic. Totusi, un sistem FPV m-ar ajuta sa gasesc mai repede o pozitie buna pentru a fotografia si mi-ar arata multe alte cadre pe care chiar nu mi le pot imagina de jos.

kit boscam pentru fpv

Boscam FPV 5.8G 600mW 32CH Wireless Transmitter & Receiver TS832/RC832

La sfarsitul anului trecut am cumparat si un sistem FPV cu care am zburat doar de 2 sau 3 ori. Sistemul FPV pe care l-am cumparat se compune dintr-un emitator+receptor Boscam FPV 5.8G 600mW 32CH Wireless Transmitter & Receiver TS832/RC832 si un monitor de 7 inch cu receptor inclus.

Din acest kit eu folosesc doar emitatorul de 600mW in 5.8GHz care cantareste cu tot cu antena vreo 30 de grame. Acesta este alimentat la un acumulator 3s de 800mAh ce cantareste aproximativ 70g. As fi putut alimenta emitatorul direct la acumulatorul dronei, dar pentru siguranta am optat pentru un acumulator separat. Nu folosesc receptorul Boscam in 5.8GHz primit in kit, pentru ca monitorul de 7 inch LED pe care l-am achizitionat separat, are inclus un receiver in 5.8GHz compatibil cu emitatorul Boscam. Monitorul LED de 7 inch are o rezolutie de 800×480 pixeli, luminozitate 450cd/m2 si contrast 500:1. Se alimenteaza la o baterie 3s.
Imaginea este preluata de la GoPro prin conectorul din spatele gimbalului si dusa in controlerul ZENMUSE. De acolo printr-un alt cablu este dusa catre emitatorul Boscam si transmisa la sol, unde este afisata pe monitorul cu receptor inclus.

monitor led 7 inch pentru fpv

Monitor LED 7 inch pentru FPV

Sunt multumit de acest sistem FPV pentru ca functioneaza conform asteptarilor. Imaginea este transmisa la sol in timp real, fara lag si este destul de clara. Prin oras, printre cladiri, mai pot aparea interferente, dar pentru fotografie si filmari aeriene este excelent si uneori necesar. Eu nu-l folosesc pe Phantom, pentru ca ingreuneaza drona si-i scade timpul de zbor la 5.5-6 minute. Cum v-am spus mai sus, ma descurc si fara FPV. Voi folosi acest sistem first person view pe drona mare, pentru ca acolo, pozitia camerei va fi controlata de un operator, printr-o telecomanda separata. Operatorul camerei trebuie sa vada in in timp real ce vede camera, pentru a putea incadra imaginile perfect sau la filmari, pentru a urmari un subiect, independent de directia dronei.

In atentia celor interesasi sa-si achizitioneze un sistem FPV
Kitul FPV Boscam (emitator + receptor) a costa aproximativ 77 euro. Transportul a fost gratuit. Mai multe detalii gasiti aici
Monitorul LED de 7″ pentru FPV a costat vreo 72 euro. De asemenea, transportul a fost inclus in pret. Mai multe detalii gasiti aici

ATENTIE!!!
Cei care aveti drone precum PHANTOM VISION sau PHANROM FC40, ale caror radiocomenzi opereaza in 5.8GHz, acest sistem FPV nu va este recomandat. Aveti nevoie de un sistem FPV in 2.4GHz, sau 900MHz!

ochelari fpv fat shark

Ochelari pentru FPV Fat Shark

In locul monitorului s-ar putea folosi o pereche de ochelari pentru FPV. Pentru fotografie sau filmari aeriene pe o drona nu un singur aperator, nu as recomanda ochelarii, dar pentru zboruri in spatii deschise, fara obstacole, ochelarii merita toti banii. Exista ochelari FPV ce au incorporat un headtracker, cu ajutorul caruia, gimbalul si camera de pe drona, pot fi miscate in timp real doar prin simpla miscare a capului. Impreuna cu un gimbal in 3 axe, senzatia de zbor devine foarte reala. Realismul oferit de ochelarii FPV depinde direct de cateva caracteristici ale acestora precum rezolutie si field of view (FOV sau camp vizual).

Probabil cei mai cunoscuti ochelari FPV sunt cei de la Fat Shark, dar mai exista si alti producatori. O lista cu ochelari FPV la preturi accesibile, gasiti aici.

 

 

Daca aveti intrebari in legatura cu acest articol, le astept aici sau pe Facebook