In urma cu nici un an, intra in lumina reflectoarelor PHANTOM, o drona despre care putem spune ca a facut deja istorie.
DJI PHANTOM a fost prima drona RTF (gata de zbor), dedicata fotografiei aeriene, la un pret accesibil. Stabilitatea in zbor si siguranta oferite de controlerul de zbor NAZA-M si GPS, au facut in scurt timp din PHANTOM un mega star si un etalon in lumea dronelor. PHANTOM a fost proiectat in jurul lui GoPro – alta minune tehnologica, iar impreuna au revolutionat lumea fotografiei si filmarilor aeriene, facand accesibila oricarui pasionat, aceste indeletniciri.

phantom 2

PHANTOM 2

dji phantom 2 spate

PHANTOM 2 – partea din spate


Zilele trecute DJI ne anunta ca PHANTOM 2 a intrat in scena, fiind deja disponibil cu precomanda. Asa cum era de asteptat, PHANTOM 2 vine cu o serie de inbunatatiri fata de vechiul PHANTOM, pastrand in acelasi timp dimensiunile si greutatea. Despre principalele imbunatatiri am discutat deja in articolul dedicat lui PHANTOM VISION, fiindca PHANTOM 2 arata identic cu VISION, doar ca nu are camera inclusa.
Dupa cum am subliniat si in articolul despre PHANTOM VISION, principala inbunatatire fata de primul PHANTOM, este dublarea timpului de zbor adica, 25 minute, fata de 12-13 minute la PHANTOM 1. Pentru a mari autonomia, DJI a modificat vizibil partea inferioara a carcasei, marind spatiul dedicat acumulatorului. Astfel, noul PHANTOM 2 este alimentat de un acumulator, LiPo 3S de 5200mAh, 11.1V (fata de 2200mAh la PHANTOM 1), proiectat special in vederea inlocuirii rapide. Pe langa acumulatorul cu o capacitate marita, ambele modele au primit elice de 9 inch cu o geometrie diferita de prima versiune, acestea contribuind si ele la cresterea gradului de eficienta. Toate 4 elice sunt autofiletante, doua se strang in “normal”, celelalte doua se strang in sens invers acelor de ceasornic, astfel ca este imposibil ca ele sa se desfaca in zbor.
PHANTOM 2 vine cu o radiocomanda in 2.4GHz la fel ca si PHANTOM 1, dar cu raza de actiune marita de la 300m la 1 Km. Va reamintesc ca PHANTOM VISON are telecomanda in 5.8GHz din cauza sistemului FPV prin Wi-Fi (2.4GHz)
Controlerul de zbor, la fel ca si la VISION este NAZA-M v2. Pe carcasa noului PHANTOM, gasim un conector micro USB si CAN-Bus la care se poate conecta un mini iOSD pentru a primi toate informatiile de zbor pe display-ul FPV si un modul Bluethoot Datalink cu ajutorul caruia se pot modifica parametrii de zbor direct de pe un smartphone sau tableta.

Mai multe informatii despre PHANTOM 2 gasiti pe siteul producatorului.

Pretul anuntat pentru PHANTOM 2 este in jur de 680 dolari, acelasi pe care l-a avut si primul PHANTOM. L-am gasit deja disponibil pe DroneFly.com, iar la 869 dolari il puteti cumpara impreuna cu gimbalul ZENMUSE H3-2D – un pret foarte bun!
Este posibil ca in Romania, PHANTOM 2 va fi disponibil incepand din luna februarie pe sierra.ro la pretul de 2499 lei fara ghimbalul ZENMUSE H3-2D.

UPDATE
Puteti achizitiona drona PHANTOM 2 de pe site-ul govideo.ro, la pretul de 2649 lei.

Raspund anticipat la intrebarea: “Ce imi recomanzi? PHANTOM 2 sau PHANTOM 1 la pret redus?
Daca ai bani de PHANTOM 2, iti recomand sa-l cumperi fara sa mai stai pe ganduri. Daca iti doresti un PHANTOM dar esti la limita cu banii, poti linistit sa-ti cumperi PHANTOM 1 care este mai ieftin. PHANTOM 1 este o masinarie incredibila care isi merita toti banii. Pentru mine, timpul de zbor relativ scurt, nu este o problema. Am mai multi acumulatori. Cand se descarca unul, il schimb si intr-un minut sunt iarasi in aer. In materie de stabilitate, desi nu m-am jucat pana acum cu un NAZA-M v2, nu am auzit sa fie cu mult mai stabil decat prima versiune. Sincer nu cred ca se simte la zbor. Raza de actiune de 300m ti se pare prea mica? Iti spun din propria experienta: eu nu i-am atins vreodata aceasta limita deoarece, deja de la 200m nu-i mai poti vedea orientarea si devine greu de pilotat fara FPV. Chiar si acum cand pe drona mea – PHANTOM (1) am o radiocomanda profesionala FUTABA, tot nu l-am departat mai mult de 200-250m.
Dar repet: asta nu inseamna ca nu sunt incantat de imbunatatirile aduse de PHANTOM 2.

Pe cand un PHANTOM 2 pentru EYE IN THE SKY?
EYE IN THE SKY nu are in plan sa isi cumpere un PHANTOM 2!
Pentru ceea ce fac eu, PHANTOM 1 este absolut suficient. Urmeaza sa-i fac cateva upgrade-uri: ii schimb motoarele, trec de la elice de 8.5 inch la 9 inch, FPV, dar despre toate acestea vorbim intr-un articol viitor. PHANTOM are limitele lui si nu cred ca are rost sa-mi mai cumpar unul. GoPro-ul nu face diferenta intre PHANTOM 2 si PHANTOM 1 :). In schimb EYE IN THE SKY are plan sa construiasca o drona mai mare care sa poarte o camera foto profesionala de aproximativ 1 Kg, ce va putea oferi imagini de o calitate incredibila, chiar si pe timp de noapte! Urmeaza sa scriu si depre asta.

Daca aveti intrebari, imi puteti scrie aici sau pe Facebook.