Cateva cuvinte despre gimbal

Ce este un gimbal?
In linii mari, un gimbal este un sistem de cardane pivotante in, unu, doua sau 3 axe, care poate izola miscarile unui obiect fata de suportul pe care gimbalul este asezat. Desi suna complicat sau chiar este complicat de realizat unul, gimbalul nu este o inventie noua, ea datand din antichitate, ne fiind atribuita unui singur inventator.
Astazi, gimbalul a devenit (in unele cazuri) un instrument extrem de complicat, de o extraordinara precizie, fiind folosit in multe domenii de activitate:
– in navigatie, pentru orientarea submarinelor si a vapoarelor, orientarea rachetelor pe traiectorie, orientarea precisa satelitilor pe orbita etc
– in fotografie si astronomie pentru stabilizarea imaginii.

In acest articol mi-am propus sa vorbesc despre gimbaluri pentru camere GoPro, cu ajutorul caruia o drona relativ mica, precum PHANTOM, poate obtine fotografii mai clare si filmari mai line.
Despre gimbaluri si sisteme de stabilizare in 2 sau 3 axe, pentru aparate foto DSLR sau camere video profesionale voi scrie cat de curand un alt articol.

zenmuse h3-2dDupa cum probabil unii dintre voi stiti deja, drona EYE IN THE SKY este echipata cu un gimbal sau stabilizator de imagine marca DJI – ZENMUSE H3-2D.

ZENMUSE H3-2D este un gimbal in doua axe, proiectat special pentru camerele GoPro HERO3. Nici un alt model de camera nu se potriveste pe acest gimbal. Astfel, proiectantilor gimbalului, le-a fost mult mai usor sa gaseasca un echilibru ce se apropie de perfectiune, intre performanta si greutate. Zenmuse H3-2D este construit in intregime din aluminiu si cantareste doar 180g!

Gimbalul ZENMUSE H3-2D este “insufletit” de 2 motoare brusheless silentioase, dar puternice in comparatie cu dimensiunile lor reduse si de un sistem performant de giroscoape si senzori inertiali.

Modul de functionare este relativ simplu. Sistemul electronic de giroscoape si senzori inertiali, stabileste in functie de pozitia curenta a dronei, cat de mult trebuie sa invrata motoarele pentru a mentine camera in pozitie fixa. Motoarele raspund in timp real si astfel imaginea este stabilizata. Puteti vedea in clipul de mai jos cum functioneaza un gimbal ZENMUSE H3-2D.

Ca o paranteza, as putea sa va spun din propria experienta, ca versiunea initiala a lui H3-2D era dotata cu motoare SWISS MADE. La fix o luna de la data achizitionarii, gimbalul original DJI ZENMUSE s-a stricat. Acesta a fost inlocuit de care sierra.ro cu unul nou, de data aceasta, motoarele ne mai purtand inscrisul SWISS MADE, dar care arata identic cu motoarele initiale si functioneaza (aproape) la fel de bine.

ZENMUSE H3-2D este alimentat direct de la PMU-ul dronei. De fapt PMU (Power Management Unit) cu care vine PHANTOM trebuie inlocuit cu PMU v2, o versiune mai noua care are suport pentru controlerul gimbalului. Gimbalul se monteaza pe drona prin intermediul unui sistem de amortizare format din 4 bucse din cauciuc, care impiedica transmiterea vibratiilor de la corpul dronei catre gimbal, respectiv catre camera GoPro. ZENMUSE H3-2D permite inclinarea camerei foto din telecomanda, pentru aceasta fiind necesara utilizarea unui canal radio suplimentar fata de cele folosite pentru manevrarea dronei. (Chiar si telecomanda originala PHANTOM, are un canal radio suplimentar, ce poate fi accesat cu ajutorul potentiometrului aflat in spatele telecomenzii). Camera GoPro HERO3 se fixeaza pe gimbal cu o bara de plastic prinsa in 2 suruburi (la versiunea initiala, bara de fixare a camerei a fost de aluminiu). In partea din spate, camera se prinde intr-un conector personalizat GoPro HERO3, cu ajutorul caruia imaginile pot fi preluate si tansmise la sol prin intermediul unui sistem FPV, fara a mai fi nevoie conectarea la un cablu microHDMI direct pe camera.

Timpul de zbor s-a redus semnificativ, de la 12-13 minute – fara camera si gimbal, la 8 minute cu camera si gimbal, dar pot sa spun ca ma declar multumit de prestatia lui generala. Isi face treaba foarte bine chiar si in conditii de vant puternic. La gimbalul nou, pe care l-am primit de la garantie, am observat de cateva ori ca s-a resetat in timpul zborului, in cadrul unor manevre foarte bruste sau din cauza unor rafale puternice de vand, dar nu e nimic suparator. Ca si la momentul aparitiei, si acum este probabil cel mai performant gimbal dedicat camerei GoPro HERO3. Da, stiu, o sa-mi spuneti ca exisa variante mult mai ieftine si aproape la fel de performante, iar diferenta de pret nu este justificata. Partial va dau dreptate! Dar sa nu uitam: la vremea respectiva ZENMUSE H3-2D a fost cea mai buna solutie, si in continuare este o varianta cat se poate de eleganta.

Despre limitele lui ZENMUSE H3-2D
Din descrierea de mai sus, ati putea spune ca ZENMUSE H3-2D e aproape perfect. Da si nu prea!
Prima limitare ar fi modelul unic de camera pe care-l suporta. Dupa cum am spus, gimbalul ZENMUSE H3-2D este special proiectat pentru un anumit model de camera, si anume GoPro HERO3. Orice alta camera, nu se potrivaste, nici macar GoPro HERO2 sau HERO nu se potrivesc cu acesta. Eu nu sunt afectat de acest lucru, dar multi posesori de camere GoPro versiuni mai vechi si-ar fi dorit sa le monteze pe acest gimbal.
In al 2-lea rand, ZENMUSE H3-2D este un gimbal in 2 axe. Isi face foarte bine treaba, adica izoleaza perfect pozitia camerei foto fata de drona, atunci cand drona se inclina fata/spate sau stanga/dreapta. Problema e ca, inevitabil mai apare si o miscare pe axa Z a dronei, miscare numita YAW, destul de slaba la PHANTOM, dar e suficient ca in combinatie cu o lentila de tip fisheye sa devina enervanta.

Eu am cumparat gimbalul ZENMUSE H3-2D de pe site-ul sierra.ro, unicul importator oficial din Romania al produselor DJI, unde, va reamintesc ca puteti obtine un discount de 2% din valoarea produselor pe care le cumparati, daca folositi codul de reducere “EYE IN THE SKY”

Alternative mai ieftine la ZENMUSE H3-2D.
Cum era de asteptat, o noua industrie a aparut in jurul acestor stabilizatoare de imagine. Produse aproape la fel de performante, dar la un sfert de pret sau chiar mai putin, au invadat magazinele online de specialitate.
O sa las aici doar linkuri pentru cei interesati. Nu am vazut in functine niciunul dintre aceste gimbaluri, dar puteti cauta review-uri pe forumurile de specialitate sau pe youtube.

TAROT T-2D
http://sierra.ro/Sistem-stabilizare-Brushless-TAROT-T-2D-pentru-GoPro-HERO-3-p6265p.html

Falcon Mini Brushless Gimbal
http://www.foxtechfpv.com/falcon-mini-brushless-gimbal-black-p-1144.html

RCTIMER 2-Axis Brushless Gimbal For GoPro
http://www.rctimer.com/product_872.html

sau

3 thoughts on “Cateva cuvinte despre gimbal”

  1. Eu zic ca sa avem un motiv de bucurie ca HERO3+ are aceasi dimensiune cu HERO3 si sa speram ca urmatorul model HERO4 daca asa se v-a numi sa fie tot de aceasi dimensiune. Oricum nu stiu cat mai pot lucra la dimesiune pentru ca e foarte mica camera avand in vedere performantele.

  2. Pingback: PHANTOM VISION pret si caracteristici tehnice. Drona cu camera video

  3. Pingback: Principalele caracteristici si pret PHANTOM 2. Acum disponibil!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

spatii de inchiriat