dji inspire pro black edition

DJI Inspire Pro (Black Edition) dual remote – review

Sunt deja 2 luni de cand folosesc un DJI Inspire Pro Black Edition si inca nu stiu sa va spun daca a fost sau nu o alegere buna. Unul din motivele pentru care scriu acest articol este chiar acela de a-mi clarifica eu insumi problema de mai sus, pentru ca doar vizualizand lista de pro si contra, pe care nu mi-am facut-o pana acum decat in capul meu, pot da un verdict in ceea ce-l priveste pe Inspire Pro: A meritat sau nu banii?
Al 2-lea motiv ar fi acela ca in curand va fi lansat urmasul lui Inspire 1, cel mai probabil un Inspire 2 si n-as vrea ca acest model sa ramana nediscutat la noi pe site.

dji inspire pro black edition
DJI Inspire Pro Black Edition

Sa o luam cu inceputul: de ce am ales Inspire Pro – Black Edition?
In toamna anului 2014 am decis sa renunt definitiv camera GoPro si sa trec la o camera foto mai performanta. Aveam deja construit din bucati o drona Cinestar 6 pe care am echipat-o cu o camera foto Canon EOS M. Timp de un an de zile am folosit pentru fotografia aeriana aceasta configuratie si am fost extrem de multumit. Timpul de zbor de peste 20 minute pe care mi-l asigura un acumulator 6s de 16000mAh era mai mult decat suficient. Ca sa nu mai vorbim de calitatea imaginilor care rezulta din senzorul de 18 Megapixeli in combinatie cu obiectivul Canon EF-M 11-22mm, care este absolut superba. La un moment dat, cel putin pentru mine, aceasta parea o configuratie ideala pentru foto aerian, dar cu timpul, a inceput sa nu imi mai placa.
Dimensiunea dronei Cinestar 6 a fost cel mai mare neajuns. Abia imi incapea in portbagajul masinii mele, cu bancheta din spate rabatata. Pe teren, trebuia carata in permanenta de 2 persoane. Apoi zgomotul foarte puternic generat de elicele de carbon, nu era cea mai potrivita solutie in cazul unor evenimente culturale la care am participat.

11 luni am lucrat impreuna cu prietenul Ciprian Dughir, la o noua drona, de dimensiuni mai mici, capabila sa transporte camera Canon EOS M. Cu mari costuri de timp si de bani, am reusit, dar intre timp DJI a scos o camera noua – ZENMUSE X5 pentru drona Inspire, care a venit cu o gramada de avantaje.

zenmuse x5
ZENMUSE X5

Uite asa, am inceput sa imi indrept atentia catre Inspire Pro.
Pentru ca era iarna, am considerat ca am timp suficient sa ma documentez temeinic pana sa o achizitionez, lucru pe care l-am si facut.

Ce mi-a placut la Inspire Pro inainte sa il cumpar?

1. Pentru mine, cel mai important lucru la o drona, este camera. Inspire Pro vine cu o camera dedicata – ZENMUSE X5. Aceasta camera este dotata cu un senzor Panasonic Micro 4:3 de 16 megapixeli (zice-se ca ar fi acelasi cu cel de pe Panasonic GH4), care este capabil de filmare 4k la 30fps. Acesta ofera o calitate net superioara a imaginilor in lumina slaba si cel putin in teorie, si un “dynamic range” mai generos, in comparatie cu senzorul 1/2.3″ al lui Phantom 3 Pro sau Inspire 1.

2. Controlul absolut pe setarile camerei prin intermediul aplicatiei DJI GO: ISO, timp de expunere, diafragma, rezolutie foto sau video, formatul fisierelor foto JPG sau DNG, MP4 sau MOV pentru video, fotografierea sau pornirea/oprirea inregistrarii video, sunt doar cateva dintre setarile pe care le poti controla in timp real de la distanta, chiar in timpul zborului.
Phantom 3 Pro si Inspire 1 beneficiaza de toate acestea, mai putin controlul pe diafragma.

3. Camera ZENMUSE X5 ofera posibilitatea schimbarii obietivelor. Inspire Pro Black Edition vine cu un obiectiv DJI 15mm f/1.7 (cel mai probabil un Panasonic rebranduit), dar acesta poate fi inlocuit cu urmatoarele obiective:
Olympus M. ED 12mm f/2.0 detalii & pret
Olympus M.Zuiko 17mm f/1.8 * vezi detalii & pret
Olympus M.Zuiko ED 14-42mm f/3.5-5.6 EZ * vezi detalii & pret
Olympus M.Zuiko 25mm f1.8 vezi detalii & pret
Olympus M.Zuiko 45mm f1.8 vezi detalii & pret
* necesita contragreutati pentru o balansare exacta a gimbalului.

4. Ghimbal “360 grade”, dar care nu are libertate totala pe axa YAW. Practic se poate invarti odata si jumatate pe orice directie din pozitia initiala, dupa care se opreste. Eu nu-l consier un dezavantaj pentru ca o planificare in prealabil a unei secvente de film, va ocoli aceasta particularitate (sa-i zicem), in majoritatea cazurilor. Phantom 3 Pro poate asigura stabilitatea si pe a 3-a axa dar nu poate opera independent pe aceasta. In schimb, Inspire 1 poate face acest lucru la fel ca si Inspire Pro.

5. Dimensiuni – Drona cantareste cu tot cu camera 3.5kg. Are pe diagonala 580mm ceea ce o face usor de transportat chiar de catre o singura persoana. In aceasta clasa de drone, Inspire Pro NU ARE RIVAL.

6. Lightbridge – sistemul de transmisie digitala a imaginii in timp real direct pe ecranul telefonului sau a tabletei, Android sau iOS.
Phantom 3 Advance si Pro si Inspire 1, beneficiaza de Lightbridge. Mai multe detalii despre Lightbridge gasiti aici.

7. Posibilitatea de a lucra in “dual remote” cu 2 telecomenzi – una pentru drona, cealalta pentru gimbal.
Phantom 3 Pro nu poate opera in doi, dar Inspire 1 poate.

8. Siguranta in exploatare – Inspire a trecut testul timpului, modelul fiind lansat in toamna-iarna lui 2014, DJI a avut timp suficient sa ii remedieze majoritatea problemelor. Mai mult, in cazul unui accident, daca DJI constata ca acesta nu s-a produs din cauza pilotului, ci dintr-o eroare a a controlerului de zbor (FC) sau defectiune a vreunei componente, sunt mari sanse ca drona sa fie inlocuita gratuit. Ar mai fi de amintit aici si posibilitatea de a o asigura la DJI cu DJI Care, despre care vom discuta cu alta ocazie…

In fine, cam acestea au fost motivele mele sa aleg Inspire Pro.

Spre sfarsitul lunii martie m-am hotarat sa-l cumpar. Am optat pentru varianta “Black Edition”. De ce Black Edition? Ca sa nu-l confund cu Phantom-ul cel alb… glumeam. Mi s-a parut mie ca pe negru arata mai bine.
GoVideo.ro mi l-a adus pe comanda speciala in aproximativ 3 saptamani. Pe data de 8 aprilie, ma aflam la sediul GoVideo din Targu Mures pentru a ridica personal pretiosul pachet, ocazie cu care ne-am si cunoscut “in real”.

dji inspire pro black edition
DJI Inspire Pro Black Edition

Inspire Pro Black Edition – prima impresie: WOOooOW! Impresionant, SF. Vizual vorbind, chiar e “wow”!

Acum, la aproape 2 luni distanta de cand l-am cumparat, as putea sa intocmesc o lista de pro si contra despre DJI Inspire Pro Black Edition. Dar pentru ca imaginea de ansamblu sa fie si mai clara, vom recurge la comparatii cu Phantom 3 Pro si cu Inspire 1 pentru a-i pune in evidenta calitatile si neajunsurile.

Lista dezavantajelor lui Inspire Pro Black Edition nu este foarte lunga, dar putinele dezavantaje inclina din greu balanta.

1. Cel mai mare dezavantaj al lui Inspire Pro este autonomia. Un acumulator pentru Inspire TB47 asigura o durata de zbor de numai 10 minute. Cu un un acumumulator TB48 timpul de zbor creste cu pana la 2 minute, ceea ce este tot putin. Este unul din lucrurile foarte importante pe care le-am ignorat atunci cand l-am cumparat. Si nu acumulatorul e de vina pentru timpul de zbor de numai 10 minute, ci greutatea dronei. Pur si simplu, drona este prea grea. Din experienta va spun ca, prototipul de drona proiectat de mine si Ciprian, cantareste 2.9kg, din care doar camera si gimbalul in 3 axe cantareau aprox 1100 grame, iar timpul nostru de zbor este de peste 20 minute. Prin absurd, daca ne imaginam ca am putea pune, in loc de cele 1100 grame (camera+gimbal), un ZENMUSE X5 de numai 500 grame, sunt sigur ca timpul de zbor, ar trece de 30 minute.
Cu acelasi acumulator TB47, drona Inspire 1 are o autonomie de aproximativ 18 minute.
Phantom 3 Pro are o autonomie de 15 minute, dar aici vorbim de cu totul alta drona.

2. Acumulatori pentru Inspire in general sunt foarte scumpi. Or fi ei “inteligenti” dar mi se pare ca DJI cam “sare calu”. Mai mult, pentru varianta Black Edition, acestia sunt mai scumpi decat cei pe alb. Pe langa faptul ca sunt mai scumpi, acestia nici nu se gasesc in Romania, decat pe comanda. Eu mi-am comandat 2 acumulatori TB47 Black direct de pe siteul DJI. As fi luat TB48 Black dar nu sunt disponibil momentan in Europa.

La capitolul “dezamagiri” avem calitatea imaginilor oferite de camera ZENMUSE X5, care este mult sub asteptari. Aici ma refer strict la fotografie. Observ probleme de contrast sau mai exact microcontrast, dar si o lipsa de detalii in imagine. Nu pot sa spun daca e de vina senzorul de imagine, calitatea slaba a obiectivului sau codec-ul RAW/DNG.
Flare-ul obictivului DJI 15mm este oribil, probabil stratul antireflex de pe lentilele acestui obiectiv este de proasta calitate sau inexistent. Fotografiile facute cu Canon EOS M + obiectivul Canon EF-M 11-22mm au o calitate net superioara.

Alte observatii in ordinea importantei.
1. (-) La filmare ZENMUSE X5 se comporta bine, dar si aici ar fi loc de mai bine. Pentru filmarea in 4K mi-ar fi placut un bitrate de 100Mb/s in loc de doar 60Mb/s.
Phantom 3 Pro are tot 60Mb/s la filmarea in 4K. Lucrul acesta s-ar putea schimba printr-un update de software.

2. (+) Camera se descurca foarte bine la filmare in lumina slaba. La ISO 800 sau chiar 1600 imaginea in 4K este neasteptat de buna. In plus, obiectivul original DJI cu diafragma f/1.7, constituie un alt mare avantaj in acest sens. ZENMUSE X3 sau Phantom 3 Pro sunt departe de aceasta performanta.

3. (-) LightBridge – sistemul de transmisie digitala a imaginii in timp real, isi face bine treaba, dar mi se pare o idee mai slab decat cel de pe Phantom 3 Pro. Practic, Phantom 3 Pro este ceva mai rezistent la interferente radio decat Inspire Pro, cel putin asta este experienta mea.

4. (-) Ghimbalul este foarte stabil, dar nu chiar la fel de stabil ca ZENMUSE X3 de pe Inspire 1. Este oarecum de inteles data fiind dimensiunea camerei. Daca se schimba obiectivele, gimbalul trebuie atent balansat pentru a obtine o cat mai buna stabilitate.

5. (-) Semnalul feed-ului video de pe ecranul operatorului de camera, (de pe cea de-a doua telecomanda), este mai slab decat cel al pilotului, experienta confirmata si de altii. Uneori pierde legatura cu drona sau aplicatia pe android se blocheaza. Inca n-am folosit dispozitive iOS.

6. (-) Functia “focus peaking” este disponibila doar pe dispozitivele iOS. WTF?!?

7. (+) Sistemul de blocare a elicelor (versiunea 3) mi se pare mult mai sigur fata de variantele precedente.. De asemenea, costul elicelor (pe care le consideram consumabile) este unul foarte bun.

8. (+) Profilele D-Log si D-Cinelike sunt foarte utile pentru extinderea “dynamic range”, pentru color correction si color grading. D-Log si D-Cinelike sunt disponibile si pe Phantom 3 Pro si pe Inspire 1.

9. (-) In modul “dual remote”, operatorul camerei sau cameramanul, trebuie sa aiba destul de multa experienta. In teorie suna bine si pare usor lucrul cu 2 telecomenzi, insa in realitate trebuie mult exercitiu pentru sincronizarea pilotului dronei cu operatorul camerei. Daca eu eram DJI, as fi folosit senzorii din telefon sau tableta pentru a misca camera. Eu am transmis mai departe aceasta idee si cine stie? Poate pe viitor va fi implementata.

Concluzie
Fara dar si poate, DJI Inspire Pro face parte din categoria dronelor profesionale. Parerea mea este ca e mult mai potrivita pentru video aerian decat pentru foto aerian.
Camera ZENMUSE X5 poate face cu brio fata cerintelor unor videografi exigenti. Din pacate nu si fotografilor exigenti, dar asta nu inseamna ca nu face “poze frumoase” 🙂
Cine vrea si mai mult pe partea de video, se poate orienta catre Inspire RAW care filmeaza 4K in format ProRes RAW!
Autonomia de zbor este principalul dezavantaj al lui Inspire Pro. Al doilea mare dezavantaj ar fi costurile piperate pentru accesorii, precum o a doua telecomanda sau acumulatori de schimb.

In momentul in care scriu acest articol, pe DJI Store un Inspire Pro (alb) costa 4399 euro, un Inspire Pro Black Edition 4799, iar un Inspire 1 V2.0 2299 euro (redus de la 3399 euro).
Black Edition e un moft. Din start pretul dronei e mai mare cu 300 euro, acumulatorii negri sunt mai scumpi, telecomanda neagra e mai scumpa. Cine vrea Inspire Pro, poate linistit sa-si ia “normal” – pe alb.
Nu pot sa spun ca Inspire Pro care costa acum 4399 euro are un pret corect. Chiar nu pot sa spun asta. Daca profesionistul din tine, simte nevoia de Inspire Pro, atunci ia-l. Daca nu, incearca cu incredere un Phantom 3 Pro (best buy al momentului – parerea mea), un Phantom 4 sau chiar un Inspire V2.0 la pretul actual – 2299 euro. Asta chiar e un pret bun!

Reducerile de preturi la toata gama Inspire ne spun printre altele, ca se apropie data de lansare a unui posibil Inspire 2. Cum e de asteptat, entuziastii se vor arunca pe Inspire 2. In schimb, profesionistii vor mai sta linistiti cu Inspire 1 Pro sau RAW, cel putin jumatate de an, daca nu mai bine.
Sper ca Inspire 2 sau oricum se va numi urmasul lui Inspire, sa aduca imbunatatiri, in primul rand legate de autonomie. Mi-as dori sa ramana compatibil cu seria actuala ZENMUSE X5. Mi-ar place sa-l vad echipat cu un dual IMU. Cert e ca va fi echipat cu un sistem de evitare a obstacolelor la fel ca si Phantom 4, dar acest aspect ma intereseaza cel mai putin.

Gata, ca ne-am lungit prea mult.
Eu n-am o afacere din treaba asta cu dronele, dar asta nu inseamna ca am dat degeaba banii pe el. Atata timp cat fac cu el ce mi-am propus, nu-l consider ca am facut o achizitie proasta. Imi place sa lucrez cu aceasta drona. Sunt multumit de calitatea pe partea de video. Sunt increzator ca in scurt timp ne vom acomoda cu operarea lui in dual remote, care de fapt este punctul lui forte. Mai mult, am gasit niste trick-uri prin care sa imbunatatesc si calitatea imaginii pe partea de foto.
Si cum probabil ati aflat deja, drona mea Inspire Pro Black Edition este inmatriculata – inregistrata la Autoritatea Aeronautica Civila.
Cat despre “Black Edition”, nu imi pare deloc rau. Un Inspire negru, e intr-adevar ceva deosebit 😛

DJI Inspire Pro nu este deloc o drona ieftina – eu sper ca acest articol sa ii ajute pe cei care se gandesc sa faca acest pas.

Daca aveti intrebari legate de Inspire Pro sau de achizitia unei drone profesionale, le puteti adresa aici sau pe pagina de Facebook.

1 thought on “DJI Inspire Pro (Black Edition) dual remote – review”

  1. As vrea sa stiu daca executati si filmari sau poze pentru terti si daca da cam in ce conditii. Mi-am luat si eu o drona DJI Phantom 2 second hand dar cu reglementarile acestea legislative pur si simplu imi este frica sa risc sa o ridic chit ca eu am luat-o pentru poze, in special panorame al unor zone turistice deci nu vreau sa zbor prea sus sau pe deasupra unor multimi de oameni sau zone rezidentale eu avand o firma care se ocupa de productia si comercializarea de suveniruri turistice.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

spatii de inchiriat