zenmuse x5

ZENMUSE X5 si X5R

DJI lanseaza ZENMUSE X5 pentru drona Inspire 1. Este o stire fantastica atat pentru posesorii de drone cat si pentru cei care nu au mai avut drona, dar activeaza intr-un fel sau altul in domeniul foto-video.

zenmuse x5

Ce este ZENMUSE X5?
Cei care nu sunt straini de dronele DJI, probabil cunosc seria de gimbaluri de la DJI denumita ZENMUSE.
ZENMUSE 5X este un combo camera-gimbal in 3 axe, dedicat dronelor DJI Inspire 1. Pana aici nimic nou – Inspire 1 avea inclusa camera si gimbalul (ZENMUSE X3), Phantom 3 contine si el un combo asemanator, Phantom Vision etc…

Ce aduce nou ZENMUSE X5?
De fapt DJI a lansat/anuntat 2 produse: ZENMUSE X5 si ZENMUSE X5R ambele denumite generic “seria ZENMUSE X5”

Cele 2 produse din seria ZENMUSE X5 sunt aproape identice.
– ambele vin echipate cu un senzor Panasonic (imprumutat de pe modelul GH4) format CMOS micro 4:3, rezolutie 16 megapixeli, capabil de filmare 4K, ISO 25600, dynamic range 13 f-stopuri.
– ambele ofera posibilitatea schimbarii obiectivelor, ceea ce este o noutate pentru camerele DJI.
– ambele sunt controlabile de la distanta de pe tableta prin intermediul aplicatiei dedicate, permitand inclusiv controlul pentru shutterspeed, diafragma si focus.
– ambele sunt stabilizate in 3 axe pe 360 grade.

Diferenta – MAREA DIFERENTA intre ZENMUSE X5 si ZENMUSE X5R este la viteza de scriere (bitrate).
Daca ZENMUSE X5 scrie in format AVCHD cu un Bitrate de 60MB/s, ZENMUSE 5XR cica ar fi capabil sa scrie cu pana la 2.4GB/s in format JPEG-Lossless(RAW). O asemenea performanta este greu de realizat din punct de vedere tehnic si foarte rar intalnita chiar la camerele video profesionale precum RED sau BLACKMAGIC. Sa “impachetezi” toata aceasta performanta intr-un pachet de 583 grame, mie unul, mi se pare de-a dreptul fabulos. ZENMUSE X5R vine echipat cu un mini SSD de 500GB.

Senzorul de pe “vechiul” ZENUSE X3 mi s-a parut ne la locul lui. E bun pentru Phantom dar nu si pentru Inspire. Noul senzor Panasonic in format micro 4/3, de 8 ori mai mare decat cel de pe X3, va fi apreciat chiar si de cei mai exigenti videografi si fotografi. Parerea mea este ca abia acum drona INSPIRE 1 este pusa in valoare asa cum se cuvine.

Daca e adevarat, si nu cred ca DJI nu are resursele de a-si indeplini promisiunea ZENMUSE X5R, in cele mai multe cazuri devine nejustificat sa mai ridici in aer un RED, un BLACKMAGIC sau chiar un Canon 5D III.
Dronele profesionale de mari dimensiuni precum S900 sau S1000 isi vor gasi tot mai greu utilitatea. Un Inspire echipat cu un ZENMUSE X5 sau X5R este maximul ce-l poate oferi tehnologia momentului, in materie de calitate a imaginii, stabilitate si ergonomie in exploatare.

Lista completa a specificatiilor tehnice o gasiti pe site-ul DJI

Pret ZENMUSE X5: 2459$
Pret ZENMUSE X5R: nespecificat in acest moment.

P.S.
Mi-as permite sa fac o predictie: cred ca epoca dinozaurilor a inceput sa apuna.

3 thoughts on “ZENMUSE X5 si X5R”

  1. Pingback: DJI Inspire Pro (Black Edition) dual remote - review

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

spatii de inchiriat