Piata Libertatii nu este chiar rosie

Am observat ca fotografiile realizate cu drona in Piata Libertatii (v2) din Timisoara sunt foarte apreciate, intens discutate pe Facebook si preluate de presa locala. Evident ca pe noi, acest fapt nu poate decat sa ne bucure dar in acelasi timp, ne-am dat seama adevarul (realitatea) difera putin de ceea ce se vede in fotografiile pe care deja le stiti. De aceea doresc sa aduc cateva lamuriri de natura tehnica asupra fotografiilor aeriene din Piata Libertatii din timpul lucrarilor de renovare.

Odata cu postarea primelor fotografii din cu Piata Libertatii in renovare, s-a nascut si sintagma “Piata Rosie”. Vazute de sus, cercurile concentrice din caramida te trimit cu gandul fix la aceasta denumire. Mai jos, vreau sa va arat cateva imagini aeriene cu Piata Libertatii din Timisoara, postate pe pagina noastra de Facebook de-a lungul timpului, alaturi de varianta originala (neprelucrata). Ce ziceti? O fi rosie sau…?

piata libertatii

piata libertatii

piata libertatii timisoara

piata libertatii

piata libertatii vazuta de sus

piata libertatii

piata libertatii fotografie aeriana

piata libertatii

piata rosie

piata libertatii

piata libertatii

piata libertatii

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fara rea intentie, in momentul in care am prelucrat fotografiile din Piata Libertatii, de fiecare data am suprasaturat culoarea cercurilor aducandu-le la o nuanta de rosu care nu are nimic de-a face cu realitatea. Mi-am dat seama de acest lucru de-abia zilele trecute cand traversam piata si nu regaseam rosul strident din fotografia pe care o postasem cu o seara inainte. Practic, caramizile erau atat de prafuite incat foarte vag se mai distingea un portocaliu palid (ultima fotografie). Probabil pentru a ne bucura de o culoare vie, Piata Libertatii va trebui spalata zilnic altfel, la vara, dupa saptamani intregi fara strop de ploaie, piata va arata (probabil) ca un desert. Ca sa nu mai vorbim de faptul ca “semnaturile” porumbeilor pe caramida rosie, se vor putea distinge cu ochiul liber de pe Statia Spatiala Internationala

Fotografiile reprezinta in primul rand viziunea artistului asupra unui subiect sau loc, deci imi rezerv dreptul de a le prezenta sub ce forma doresc eu. Dar in acest caz particular m-am simtit dator cu aceasta explicatie pentru ca cine stie, daca pe viitor denumirea de “Piata Rosie” va deveni uzuala, macar sa stiti de unde i se trage 🙂

P.S.
Va rog sa nu ma intrebati unde este tramvaiul din ultima fotografie. 😉

8 thoughts on “Piata Libertatii nu este chiar rosie”

 1. mdeah, te crezi cam creativ; doar pentru ca ai o drona nu inseamna ca te si pricepi la botezat spatii publice sau locuri din oras. Sorry dar chiar nu o sa prinda numele asta de piata rosie si nu din cauza ca oameni ca tine nu o sa apuce sa photoshopeze tot ce apare pe net cu piata ci doar pentru ca e o idee de 2 bani.

  1. EYE IN THE SKY

   Nu eu am numit-o “Piata Rosie”. Denumirea a aparut in comentariile imaginilor, apoi in articolele din presa locala.

 2. Ai facut o treaba buna prelucrandu-le, tinand cont de faptul ca se schimba culoarea cand ploua si nu exista un aparat foto care poata concura cu ochiul uman. Continua asa ca faci bine!

 3. daca faci sa apara mai repede tramvaiele modernizate you’re THE MAN! 🙂 in rest pentru un om care eplecat din timi de ceva vreme imaginile si fotografiile tale m-au tinut la curent mult mai fain decat multe gaseste si gazetutze on line

  keep up the good work!

 4. Lasă-i pe postaci în treaba lor, pentru că din păcate, o parte dintre ei nu înțeleg ce înseamnă propria părere. Apreciez în mod deosebit atât eu cât și rețelele în care activez dedicarea ta pentru acest oraș. Apreciez în mod personal retușurile ochiului de artist, pentru că, deși în orice moment dl. Sorin ar putea da 1k Euro pe o dronă, cu multă dedicare și pasiune investite, ar putea surprinde ce un artist vede imediat.

  Timișoara este mai colorată și mai vizibilă și mai frumoasă datorită efortului, pasiunii și implicării constante de care dai tu și colaboratorii din rețea, dați dovadă.

  Vă mulțumim.

 5. margareta grigoraș

  nu zic că nu ești un artist bun al cuvântului dar eu prefer fosta Piață A LIBERTĂȚII CEA VECHE care oricum dacă ar fi fost îngrijită și renovată puțin era mult ma frumoasă cu spațiul verde nu cu dalele ce le-a visat ROBU

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *