foc de artificii filmat din drona

Foc de artificii la Timisoara filmat din drona

Nu de mult am vazut un clip filmat cu o drona in timpul unui impresionant joc de artificii. M-am tot gandit cat de mult a riscat pilotul respectiv si in final am gasit raspunsul: a riscat drona in valoare de aproximativ 1300-1500 euro si nimic mai mult.
Lumea m-a intrebat daca as avea curajul sa fac la fel. Raspunsul meu a fost clar, negativ. Efectiv mi s-a parut o nebunie. Si totusi…

Cu ocazia Zilelor Timisoarei, am avut parte si noi timisorenii, de un joc de artificii impresionant. Am reanalizat situatia si m-am gandit ca ar fi totusi interesant sa incerc macar, sa-l filmez de sus, cu drona. Spre deosebire de pilotul din clipul de care va spuneam mai sus, eu mi-am propus sa risc cat mai putin. In primul rand m-am gandit la siguranta celor din jur – la noi artificiile au fost lansate din Parcul Central pe cand artificiile din primul clip au fost lansate si filmate de undeva de deasupra unei ape. Parcul era plin de oameni veniti sa vada jocul de artificii, asa ca a trebuit sa fiu foarte atent la ceea ce fac.

Sincer sa va spun, am avut mari emotii. De ce?
Pentru ca a fost mai dificil decat pare la prima vedere…
In primul rand, cerul a fost brazdat de lampioane lansate din Piata Operei si de pe malul Begai. Cele lansate de pe malul Begai erau duse de vant pe directia Parcului Central, deci trebuiau evitate.
In al doi-lea rand, foarte multe pasari speriate de zgomotul artificiilor, zburau haotic pe deasupra parcului.
In al trei-lea rand pentru ca, urmarind in timp real pe monitor imagini de la drona, mi-am dat seama ca trebuie sa urc foarte sus ca sa pot cuprinde in imagine si artificiile care explodau la mare inaltime si care erau si cele mai spectaculoase. Acest lucru se poate vedea in clip. Am ajuns “where no one has gone before” … iar fara motive solide, nu m-as mai aventura pe acolo prea curand.
In al patru-lea rand pentru ca zgomotul a fost foarte puternic, a fost mult fum pe care vantul il aducea fix spre noi, noi fiind plasati oarecum aproape de locul de lansare al artificiilor, iar ramasite de la artificii cadeau pe noi, ba de vreo 2 ori mi-au cazut in ochi.

Pe de alta parte pot sa spun ca am avut noroc cu, conditiile meteo. Vantul a foarte slab deci nu reprezenta un pericol pentru drona.
Pentru a ma asigura ca drona mea nu e mai periculoasa decat jocul de artificii pentru cei din jur, am ales sa o pozitionez deasupra unui spatiu verde destul de larg, unde lumea nu avea acces. Distanta fata de locul in care explodau artificiile a variat intre 80 si 120m, suficient de departe cat sa nu fie lovita de ramasitele sau unda de soc a artificiilor, dar destul de aproape incat sa poata surprinda imagini spectaculoase.

Cum si cu ce am filmat?
Cu riscul de a ma repeta, trebuie sa mai specific inca odata detaliile tehnice ale echipamentului cu ajutorul caruia am realizat aceasta filmare, asta pentru ca in continuare primesc multe intrebari despre asta.
Deci, … filmarea a fost realizata cu o drona DJI Phantom 2 echipata cu un gimbal Zenmuse H3-3D si o camera GoPro HERO3 Black Edition. Folosesc o telecomanda Futaba T8J, cu o raza de actiune de peste 1 Km si un sistem FPV Boscam de 600mW. Imaginile le primesc la sol, in timp real pe un monitor de 7 inch. Timpul maxim de zbor este de aproximativ 15 minute.

Stiind ca jocul de artificii dureaza 10 minute, initial mi-am propus sa filmez 4 minute si restul sa fotografiez. Pentru asta ar fi trebuit sa dau drona jos si sa trec de pe filmare in modul foto-timelapse. Planul s-a schimbat deoarece ridicand-o mult mai sus decat ma asteptam, coborarea ar fi durat vreo 3 minute asa ca am renuntat la fotografie.
Filmarea a fost realizata (neinspirat) la rezolutia 1920×1080 la 60 cadre pe secunda in modul “Protune”. Spun “neinspirat” pentru ca, probabil la un numar mai mic de cadre pe secunda, calitatea imaginii ar fi fost mai buna. Oricum a fost o experienta interesanta din care am de invatat si ma bucur ca lumea apreciaza chiar si asa, rezultatul. La urmatorul joc de artificii ma voi concentra mai mult pe fotografie si mai putin pe filmare.

Asa cum puteti vedea si in materialul video drona Phantom 2 s-a comportat exceptional, fiind inca o dovada ca aceasta tehnologie tinde sa ajunga cat de curand la maturitate, oferind astfel din ce in ce mai multa siguranta in operare.

La intrebarea “cu ce camera/echipament crezi ca ai fi putut filma perfect jocul de artificii in conditiile date?” raspund scurt: Cu noul mirrorless SONY A7S montat pe Cinestar6. GoPro, oricat de minunat ar fi el, trebuie sa recunoastem ca are mari limitari la filmatul pe timp de noapte.

Clipul este postat pe dronestagr.am, iar accesarile si aprecierile voastre l-ar ajuta sa ajunga pe prima pagina. Fiind vorba de Timisoara-Romania, poate ar fi bine sa aruncati o privire si pe aici
De semenea, l-am mai postat si pe teamdronat.ro unde regulile sunt cam aceleasi. Il puteti vedea aici.

Daca mai aveti alte intrebari, va rog sa mi le lasati aici sau pe Facebook

6 thoughts on “Foc de artificii la Timisoara filmat din drona”

    1. EYE IN THE SKY

      O sa mai fac teste in sensul asta. Nu am experienta la filmarea pe timp de noapte. Totusi, nu modul Protune cred ca a fost problema, ci numarul mare de cadre pe secunda. Ar fi trebuit sa merg pe minim, adica PAL 24 Fps

  1. Asa cum ai spus… imagini spectaculoase, INCANTATOARE. ” ÏTI MULTUMESC “ca existi si ne oferi imagini care ne bucura inima si sufletul.

  2. Pai daca faceai sub 30 deja iesea un pic cam sacadat. Eu din ce am citit despre Protune stiu ca nu este bine sa fie folosit noaptea, ci ziua, si mai ales cand este soare. Oricum arata acceptabil.

    1. EYE IN THE SKY

      Nu cred ca ar fi iesit sacadat. Particular in aceasta filmare, miscarile dronei au fost foarte lente, iar la darele lasate de artificii, nu cred ca s-ar fi observat diferenta intre 60 si 24 fps. La fps mai mic, timpul de expunere ar fi fost mai mare per cadru, asta inseamna ca ISO ar fi fost mai mic, automat calitatea imaginii crescuta. E doar un rationament, care inca nu stiu daca e corect sau nu.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

spatii de inchiriat