Am tot evitat subiectul S800 EVO, dar acum cred ca a venit vremea sa vorbesc putin despre asta. Nu de alta, dar in urmatoarele articole va trebui sa fac referire aceasta drona.
Inainte de toate, DJI S800 EVO este urmasul lui S800, o drona profesionala tip hexacopter, marca DJI, cu diametrul cadrului de 800mm. De fapt S800 EVO este o varianta upgradata a lui S800 – S800 EVO vine cu brate din fibra de sticla ceva mai rigide decat la prima varianta, motoare mai puternice si mai eficiente, elice pliabile cu un design special, un sistem amortizare a vibratiilor dintre drona si gimbal, sistem de racire pentru ESC-uri si un tren de aterizare retractabil.
Una peste alta, S800 EVO este o drona extrem de performanta, care ni se infatiseaza ca un echilibru perfect intre putere, stabilitate, agilitate si autonomie de zbor. Dotata cu un controler de zbor DJI A2 – varianta profesionala de top a producatorului care vine sa-l inlocuiasca pe vechiul dar performantul WOOKONG-M, un iOSD Mark II, un gimbal ZENMUSE Z15, si un sistem FPV pe masura, putem compara aceasta configuratie cu un Porsche Carrera GT 🙂
DJI S800 EVO este un RTF – aproape gata de zbor. Mai are nevoie de o telecomanda (sau doua, dupa necesitati) si de un acumulator 6S. In mod normal S800 EVO vine dezasamblat. Drona trebuie asamblata, iar telecomanda/telecomenzile trebuiesc programate. Daca nu doriti sa va bateti capul cu aceste aspecte, ii puteti cere vanzatorului sa o trimita gata asamblata, programata si testata, lucru care este recomandat mai ales in cazul celor care nu au prea multa experienta cu dronele multicopter.
Mai sus am pomenit de o a doua telecomanda. Da, in cazul in care vine echipata cu un gimbal in 3 axe, precum ZENMUSE Z15, este necesara folosirea unei telecomenzi suplimentare, pentru a putea controla miscarile gimbalului. Deci aceasta configuratie profesionala este controlata de 2 operatori: unul piloteaza drona, celalalt controleaza miscarile gimbalului, respectiv camera de luat vederi. In acest caz, drona trebuie sa fie echipata si cu sistem FPV prin care operatorul camerei sa poata vedea in timp real ce vede camera si cum sa o miste pentru a o mentine in permanenta pe punctul de interes, iar pilotul dronei sa poata pozitiona mai bine drona fata e subiectul fotografiat/filmat pentru o mai buna sincronizare cu operatorul gimbalului.
Suna foarte-foarte bine si foarte hi-tech, dar haideti sa vedem nota de plata pentru aceasta incredibila “jucarie”.
Mai jos voi intocmi o lista a componentelor si preturile lor de pe site-ul sierra.ro – unicul importator al produselor DJI in Romania si F64.ro
Drona S800 EVO, motoare, ESC-uri, elice, tren de aterizare retractabil – pret: 11125 Lei | vezi sierra.ro
Controler de zbor DJI A2 + iOSD II pret: 1199 Euro (~5300 Lei azi)
Radiocomanda Futaba T14SG Telemetrie 2.4GHz FASSTest pret: 2599 Lei | vezi sierra.ro
Acumulator LiPo GENS ACE 22.2 V/ 10000 mA/ 25C pret: 949 Lei | vezi sierra.ro
DJI ofera 2 variante de gimbal profesional: ZENMUSE Z15 pentru seria NEX de la Sony si ZENMUSE Z15-GH3 pentru panasonic GH3
Gimbal ZENMUSE Z15 NEX pret: 13999 Lei | vezi sierra.ro
Camera Sony NEX-5T kit cu SELP 16-50 f/3.5-5.6 pret: 2799 Lei
Radiocomanda Futaba T-8J 2.4GHz FASSTest pret: 1249 Lei | vezi sierra.ro
sau
Gimbal ZENMUSE Z15 GH3 pret: ~2300 Euro (~10235 Lei azi)
Camera Panasonic Lumix DMC-GH3 pret: 5099 Lei | vezi F64
Obiectiv Olympus M.Zuiko Digital ED 12mm 1:2.0 pret: 3699 Lei | vezi F64
Radiocomanda Futaba T-8J 2.4GHz FASSTest pret: 1249 Lei | vezi sierra.ro
Pentru varianta cu SONY NEX-5 avem un pret total de aproximativ 38020 Lei. Varianta cu Panasonic GH3 are un pret total de aproximativ 40255 Lei.
La oricare dintre cele 2 variante putem sa mai adaugam un sistem FPV care costa in cel mai bun caz 200 euro, apoi, cel putin inca un acumulator de rezerva daca nu mai multi si, incet-incet, depasim suma totala de 10000 euro.
Cei interesati de achizitionarea unui S800 EVO complet echipat, ar face bine sa urmareasca ofertele combo ale producatorului DJI. Periodic acesta ofera reduceri semnificative la diverse componente daca sunt achizitionate impreuna, unde se pot economisi sume de bani considerabile. Aceste superoferte se gasesc si pe site-ul sierra.ro (atunci cand ele exista de la producator).
Pentru cine are bani sa investeasca si este hotarat sa faca bani din fotografie si filmari aeriene si cauta o solutie “la cheie”, DJI S800 EVO in combinatie cu una dintre cele 2 camere, SONY NEX sau Panasonic GH3, este, nu numai cea mai la indemana si eleganta solutie in acest moment, dar si printre cele mai performante. In mainile unor operatori dibaci, S800 EVO poate face minuni. Calitatea imaginii oferite de camerele Sony din seria NEX, este foarte buna, atat pe partea de fotografie, dar mai ales pe partea video. Panasonic GH3 se lauda cu performante si mai bune, si are toate motivele sa faca acest lucru. Cei interesati, pot gasi review-uri convingatoare pe Youtube, chiar si comparatii amanuntite intre camerele Sony NEX si Panasonic GH3.
La intrebarea: “daca ai dispune de un buget generos, tu ti-ai cumpara un S800 EVO?“, raspunsul meu categoric ar fi NU!
In acest moment piata dronelor ofera componente cel putin la fel de performante, la preturi mult mai mici. Dezavantajul ar fi acela ca trebuie sa stai sa cauti componentele, sa citesti review-uri si pareri despre acestea, apoi sa configurezi drona in functie de necesitati, si in final sa gasesti un magazin online de incredere care sa ti le trimita, iar de multe ori, nu toate componentele sunt de gasit pe acelasi site. Apoi mai apare si problema garantiei, de cele mai multe ori in… China 🙂
In urmatoarele articole voi prezenta cateva alternative la S800 EVO si locurile de unde pot fi achizitionate.
Pingback: O drona pentru fotografia aeriana pe timp de noapte
Trebuie adaugat la acest articol ca drona in cauza chiar daca este catalogata la una profesionala, nu este deloc asa datorita numarului f mare de crash-uri inregistrate de acest model.
Posibil ca si din acest motiv, cei de la DJI sa o fi retras de pe piata.