umbrelute 2015

Dupa 10 zile de vreme urata in care n-am mai putut ridica drona in aer, azi, pe un soare intermitent, m-am dus direct in centrul orasului pentru a fotografia umbrelutele colorate ce acopera o buna parte din strada Alba Iulia. Daca anul trecut am fotografiat umbrelutele colorate dinspre Piata Operei catre Libertatii, anul acesta am zis sa le surprind invers – din Piata Libertatii catre centru. Mi-am imaginat ca intr-un anumit interval orar, lumina cade intr-un anume fel, punand in valoare mult mai bine frumusetea locului.

Nimic nou, nimic special. Totul trebuia sa decurga simplu, ca de obicei. Doar ca…

Spre finalul zborului, undeva spre ultimele 2 minute, din spate se apropie un soldat care ne intreaba ce facem si apoi insista sa coboram drona. Fiind prea concentrat la zborul care, oricum era pe cale sa se incheie, i-am raspuns scurt ca facem niste poze si mi-am vazut de treaba mai departe. Omul insista in continuare sa coboram drona. Cand s-a terminat bateria, am coborat drona in Piata Libertatii. Un al 2-lea soldat ne-a luat la intrebari: “cine sunteti?”, “ce fotografiati?”, “aici este un punct sensibil, nu stiti ca nu aveti voie sa fotografiati cladirea aceasta?”, “nu stiati fotografiatul in zone militarizate este interzis?”. Abia atunci mi-am dat seama ca nu e de glumit cu cei doi soldati pentru ca ne aflam langa o cladire, de fapt doua cladiri cu caracter militar. I-am spus linistit exact ce am vrut sa facem – sa fotografie umbrelutele colorate, iar unul dintre ei a insistat sa vada pozele, ca nu cumva sa fi fotografiat curtea interioara a unitatii militare. Dupa ce a vazut toate pozele de 2 ori, tonul omului s-a mai domolit si ne-a intrebam pentru cine facem pozele si ce vrem sa facem cu ele, la care sotia ii raspunde: “pozele le facem pentru noi si pentru Timisoara, le postam pe internet… pe pagina de Facebook EYE IN THE SKY, poate stiti…” … omul se uita mirat, clar nu stia despre ce este vorba dar, fix in secunda urmatoare, se apropie de noi un fan al paginii noastre, si foarte entuziasmat intreaba: “Voi sunteti EYE IN THE SKY? Asta e drona cu care faceti pozele alea…” Pana i-am raspuns la intrebari si i-am ascultat felicitarile, cei 2 soldati au disparut.

Cand am terminat discutia si de impachetat “jucariile”, mi-am lasat sotia cu drona in Piata Libertatii si m-am dus spre unitatea militara sa mai cer cateva lamuriri despre ce am voie si ce nu am voie sa fotografiez in zona. Soldatul de la poarta, altul decat cei doi cu care discutasem afara, foarte amabil mi-a spus ca la un moment dat m-am apropiat foarte mult de cladire si erau gata sa traga in drona, pentru ca nu stiau ce este si pentru ca este interzis orice survol neautorizat in zona. Intre timp a venit si unul din soldatii de mai devreme, care mi-a spus cat se poate de serios ca pentru treaba asta puteam fi arestat, dus la politie, drona confiscata si supusa unei expertize…

fotografiatul interzis

Noi eram in punctul “X” orientati catre Piata Operei

In final vreau sa va spun ca acesta a fost primul contact mai serios cu autoritatile. Sunt constient ca am scapat usor, lucrurile se puteau sfarsi rau pentru mine. Aviz tuturor dronistilor care au de gand sa mai zboare prin Libertatii: zona e “sensibila”; dronele sunt un subiect sensibil. Combinatia dintre cele doua e periculoasa. Probabil unii dintre voi vor spune ca ar fi trebuit sa ma iau in gura cu ei, cum ca sunt pe domeniul public, bla-bla-bla… Va asigur ca nu era cazul. Un raspuns arogant-obraznic nu imi sta in fire si nici nu ar fi fost in avantajul nostru. Chiar daca intentiile nu erau de spionaj al unei unitati militare, zborul cu drona in aceasta zona, poate fi interpretat astfel. Vina o port in intregime eu. Cu armata nu e de glumit.
Cateodata imi dau seama ca sunt mai aerian decat fotografiile pe care le fac 🙂

umbrelute colorate timisoara

Umbrelute colorate Timisoara 2015

P.S.
Nu pot sa nu ma gandesc in ce lume traim… lumina si culoare in aparenta, iar teama de razboi, spionaj sau atentate teroriste pandeste la tot pasul, chiar si acolo unde simti ca nimic rau nu se poate intampla, protejat fiind de umbrelutele colorate.