phantom 4 pro si inspire2

Phantom 4 Pro si Inspire 2

Am primit cu mare entuziasm vestea cum ca DJI a anuntat dronele Phantom 4 Pro si Inspire 2. Va spun sincer, un entuziasm pe care nu l-am avut fata de nici o alta lansare de drona (poate doar fata de prima mea drona – Phantom 1, dar doar pentru ca era prima).

Din punctul meu de vedere, atat Phantom 4 Pro cat si Inspire 2, sunt un mare pas inainte in acest univers al dronelor, indepartandu-se intr-atat de mult concurenta, incat mi-e greu acum sa imi imaginez un competitor serios care sa mai indrazneasca pe buna dreptate sa se mai laude cu ceva „revolutionar”.

Sa le luam pe rand.
Incepem cu Phantom 4 Pro.

phantom 4 pro

Daca pana azi am considerat Phantom 3 Pro ca fiind „drona suprema”, in acest moment aceasta titulatura merge catre Phantom 4 Pro. Sa va explic de ce.
Cum probabil unii dintre voi stiti, piesa de rezistenta in colectia mea actuala de drone, este Phantom 3 Pro. Am fost intrebat de nenumarate ori de persoane care doreau sa achizitioneze o drona, ce model sa ar trebui sa aleaga si raspunsul meu a fost mereu acelasi – Phantom 3 Pro. Phantom 4, vine cu o serie de lucruri in plus (nu vreau sa le spun imbunatatiri), lucruri pe care eu personal nu am pus mare pret. Aici ma refer la sistemul de evitare a obstacolelor. In materie de camera, aici ma refer la calitatea imaginii, intre Phantom 3 Pro si Phantom 4 diferentele sunt insesizabile. Pretul scazut pentru aceleasi rezultate privind calitatea imaginii il facea pe Phantom 3 Pro imbatabil (drona suprema, cum imi place mie sa-i spun).

Acum, la aparitia lui Phantom 4 Pro, despre care pot sa spun ca i-am si intuit din timp si in mare parte caracteristicile, treburile stau cu totul altfel.
Phantom 4 Pro vine cu un senzor de imagine de 1 inch si 20 megapixeli. Tind sa cred ca este vorba de senzorul ce se gaseste pe camerele Sony RX100 IV, un senzor de imagine extrem de potent.
Mai mult, camera lui Phantom 4 Pro, poate inregistra video la rezolutie 4K la 60fps H.264 sau 4K la 30fps in H.256, ambele la un bitrate le 100 Mbps, fata de 60Mbps cat era capabil Phantom 3 Pro, ceea ce se traduce intr-o cantitate mai mare de detalii in imagine. Mai mult, noua camera ofera si un sistem mecanic de focus si o diafragma mecanica F2.8-F11. Daca grupul optic al lui Phantom 4 Pro se ridica la inaltimea senzorului, atunci putem spune ca seria dronelor Phantom, intra intr-adevar in segmentul Pro.

Legat de siguranta, Phantom 4 Pro merge mai departe decat Phantom 4 si ofera „protectie inteligenta” pe 5 directii, acum fiind dotat cu senzori de evitate a obstacolelor nu doar in fata si in jos, dar si pe lateral si in spate.

Exista si un Phantom 4 Pro + a carui telecomanda vine cu ecran integrat de 5.5 inch, special conceput pentru un lag cat mai mic dar cel mai important, cu o luminozitate dubla fata de orice dispozitiv mobil, tableta sau telefon. Live-feedul de imagine este acum in 1080p, fata de 720p la Phantom 3 Pro, deci se pare ca avem de-a face cu protocolul LightBridge 2, care asigura acum transmisia imagini pana la 7km!

3 moduri inteligente de zbor vin in ajutorul creativitatii.
Trace – urmareste din fata sau din spate un subiect, evitand automat obstacolele.
Profile – drona zboara pe langa subiect mentinandu-l mereu in centrul atentiei.
Spotlight – (preferatul meu) tine camera pe un subiect indiferent de directia de zbor.

La data lansarii, pretul lui Phantom 4 Pro este 1699 euro iar pretul lui Phantom 4 + este 1999 euro.
In Romania, Phantom 4 Pro este disponibil pentru precomanda la pretul de 7649 lei la GoVideo.ro

Cam acestea sunt lucrurile care mi-a atras in mod deosebit atentia la Phantom 4 Pro si pe care am vrut sa vi le subliniez si voua. Mai multe detalii gasiti pe site-ul DJI.

Despre Inspire 2
De parca mi-ar fi citit gandurile, DJI pune in Inspire 2, lucruri la care, pana nu de mult, doar le visam.
dji inspire 2

Inspire 2 beneficiaza de un sasiu nou din magnesiu acoperit partial de o carcasa din plastic negru cu un design asemanator modelului precedent. Brate din carbon cu sistem de ridicare la fel ca pe Inspire 1.

Siguranta prin redundanta este sintagma ce descrie cel mai bine noul Inspire 2

Unul dintre cele mai importante aspecte (din punctul meu de vedere) este sistemul de alimentare cu 2 baterii independente, lucru care ofera redundanta in cazul in care unul din acumulatori „se gandeste” sa moara in aer. Mai mult, noile baterii vin cu sistem propriu de incalzire. Astfel zborul la temperaturi coborate, nu va mai fi o problema.

Pe langa aceasta, intr-un Inspire 2 mai gasim, 2 IMU, 2 barometre, doua compasuri (busole). Controlerul de zbor analizeaza datele de la toate acestea si va lua mereu decizii in baza celor mai precise informatii.

Inspire 2 beneficiaza de un nou sistem de propulsie cu motoare ce dezvolta o forta de tractiune de 2kg/motor impreuna cu elice noi de 15 inch (fata de 13 inch pe modelul anterior).
Acest sistem de propulsie asigura acceleratii mult mai rapide (0-80km/h in 4 secunde !) si o viteza maxima de 108 km/h. Si sitemul de propulsie beneficiaza de un fel de redundanta, semnalul catre ESC-uri venind atat pe PWM cat si pe un port serial.

O a doua camera FPV cu tilt, asezata in botul dronei, va face viata pilotului mult mai usoara, mai ales in modul de operare dual remote. In partea frontala mai gasim un sistem de evitare a obstacolelor, care de asemenea ar putea preveni diverse situatii periculoase atat pentru drona cat si pentru cei din jur. Tot la capitolul siguranta activa, mai avem in partea de jos 2 senzori pentru detectia solului si mentinerea pozitiei in spatii inchise, in lipsa semnalului GPS, iar in partea de sus, un senzor infrarosu, care ii permite drone sa se evite accidentarea la urcare.

Sa vorbim putin si despre capabilitatile camerei.
Inspire 2 porneste la drum cu 2 noi camere: ZENMUSE X4S si ZENMUSE X5S
Spre deosebidre de Inspire 1, la Inspire 2, procesorul de imagine CineCore 2.0, este inclus in corpul dronei, nu in camera, lucru care protejeaza senzorul de imagine de interferentele din procesorul de imagine. Deci cele 2 camere disponibile momentan, impart acelasi procesor de imagine.

ZENMUSE X4S foloseste acelasi senzor de 1 inch si 20 megapixeli, ca si Phantom 4 Pro. Nu mai stau acum sa explic care sunt avantajele unui senzor de imagine mai mare. Cei care inteleg fotografia vor aprecia acest lucru.
ZENMUSE X4S beneficiaza de un grup optic compact dar performant, ce asigura distorsiuni reduse pe o focala fixa de 8.8mm echivalent 35mm cu diafragma mecanica variabila F2.8-11
Impreuna cu CineCore 2.0, ZENMUSE X4S poate trage 4K la 60fps in H.246 si 4K la 30fps in H.265, ambele la 100Mbps.

ZENMUSE X5S foloseste un senzor nou de la Panasonic, format Micro 4/3 de 20 megapixeli. Pe camera pot fi montate, in acest moment 8 obiective diferite de la Olympus si Panasonic.
Noul senzor ofera o sensibilitate ISO imbunatatita fata de vechiul senzor de 16 megapixeli pe actualul ZENMUSE X5 si X5R.
ZENMUSE X5S este capabil de inregistrare video de pana in 5.2K la 30fps din diferite formate profesionale precum DNG, CinemaDNG, ProRes 422 HQ, Apple ProRes 422HQ, H.265/H.264 cu bitrate de pana la 4.2Gbps! Inregistrarea se face atat pe card MicroSD, cat si pe un SSD proprietar DJI, aflat undeva intre cele 2 baterii. Da, camera este intr-adevar o bestie, iar producatorii de film ii vor aprecia atat capabilitatile video cat si versatilitatea.

Daca mai adaugam modurile inteligente de zbor, obtinem o drona perfect orientata catre creatie/productie video, cinematografie.

Preturile pentru Inspire 2 si camerele ZENMUSE sunt:
Inspire 2 doar drona – 3399 euro; vezi aici
Inspire 2 Premium Combo (include ZENMUSE X5S si licenta CinemaDNG si AppleProRes) – 6899 euro
ZENMUSE X5S (fara obiectiv) – 1599 euro; vezi aici
ZENMUSE X4 699 euro; vezi aici

Cine doreste sa afle mai multe detalii despre Inspire 2, poate accesa siteul DJI

Cel putin in teorie, Inspire 2 si Phantom 4 Pro sunt cele mai sigure drone in acest moment. E clar ca va trebui sa treaca o perioada de „acomodare”, vor trebui sa apara niste updateuri care sa rezolve diverse probleme care nu au fost prevazute din start, dar asa cum ne-a obisnuit DJI pana acum, de la o generatie la alta problemele initiale sunt tot mai putine. Numeroasele sisteme de siguranta, atat pasive cat si active, ofera posibilitatea operatorilor lor sa se concentreze mai mult pe creatie decat pe siguranta zborului. Ma simt putin amuzat cand diverse persoane ma intreaba daca, nu cumva ar trebui sa aleaga o drona de la un alt producator, ca au auzit ei ca dronele DJI au numai probleme 🙂 … evident oamenii habar nu au despre ce vorbesc. Pilotez drone de mai bine de 3 ani jumate, le cunosc problemele, le inteleg destul de bine, chiar am si construit drone, deci din experienta pe care o am, pot sa va spun ca DJI e la mare distanta de concurenta, atat in materie de siguranta, care este si cel mai important aspect, fiabilitate, cat si in calitatea rezultatelor obtinute. Nu vreau sa jignesc vreun importator de te miri ce alte branduri de drone, dar daca vrei sa faci fotografie aeriana sau video aerian, ia-ti un DJI, restul sunt mult in urma. Dai banii si e posibil sa-i pierzi in cel mai scurt timp. Daca vrei doar sa te joci, piata e plina de jucarii in forma de drona, care mai si zboara 🙂

Daca ma intrebati pe mine care va fi urmatoarea mea achizitie, va spun sincer: Phantom 4 Pro – asa cum se prezinta, este drona din visele mele frumoase. Pe Phantom 4 l-am trecut cu vederea, fiind primul Phantom pe care nu l-am avut, tocmai pentru ca stiam (prietenii pot sa confirme) ca o sa vina un Phantom 4 „Pro” cu capabilitati apropiate celui prezentat azi. Iar DJI mi-a depasit asteptarile!

Cat despre Inspire 2… inca ma bucur de Inspire Pro Black Edition pe care il am din primavara si care imi este extrem de drag. De asemenea, ma bucur sa vad pe noul model atatea sisteme de siguranta, sa nu mai vorbesc de capabilitatile camerei. Totusi, pentru moment zic pas.
Dar ca sa fiu sincer pana la capat, va spun ca il astept Inspire 2 Pro 😉

Astept intrebarile si parerile voastre aici si pe pagina noastra de Facebook

PS
Pentru cei care se indoiesc de capabilitatile camerei de pe Inspire 2, va invit sa urmariti un scurtmetraj produs de DJI in intregime cu Inspire 2

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

spatii de inchiriat