Azi se implinesc 2 ani de cand am realizat prima mea fotografie aeriana cu drona Phantom 1. Mi se pare un moment potrivit de a va face o scurta prezentare a noului DJI PHANTOM 3.

Drona DJI PHANTOM 3 a fost prezentata in urma cu vreo luna si incepand din aceasta saptamana o vom gasi disponibila in si Romania.
Din discutiile avute in urma cu cateva zile, cu partenerul GoVideo, am inteles ca PHANTOM 3 este cea mai asteptata drona de pana acum. Practic nici un alt model nu s-a bucurat de atata atentie, chiar inainte de a fi disponibila la vanzare. Numarul mare de precomenzi certifica acest fapt si promite vanzari record pentru noul model.

Haideti sa vedem pe scurt ce face din PHANTOM 3 o drona atat de mult dorita.
Phantom 3 pastreaza dimensiunile si linia designului de la modelele precedente – PHANTOM si PHANTOM 2.

Phantom 3 vine in 2 variante: PHANTOM 3 Advanced si PHANTOM 3 Professional

phantom 3

Ambele versiuni vin echipate cu o camera foto-video montata pe un stabilizator in 3 axe.
Modelul Advance vine echipat cu o camera Full HD ce poate inregistra 1920x1080p 24/25/30/48/50/60 fps cu un bit rate de 40Mbps.
Modelul Professional are o camera UHD 4K ce poate inregistra 4096x2160p 24/25fps si 3840x2160p 24/25/30fps cu un bit rate de 60Mbps. De fapt, aceasta este principala diferenta intre cele doua versiuni ale lui PHANTOM 3.

Celelalte caracteristici ale camerei video sunt identice pentru ambele modele, cel putin asa par in lista de specificatii. Unele teste sugereaza faptul ca senzorul de imagine al camerei de pe PHANTOM 3 Professional ar fi mai performant. Posibil…
Senzor de imagine: Sony EXMOR 1/2.3” Numar de pixeli: 12.4 M (total pixels: 12.76 M);
Lentila: non-fisheye, FOV 94° 20 mm (35 mm format echivalent) f/2.8, focus la infinit;
ISO: 100-3200 (video) 100-1600 (foto);

Gimbalul ofera stabilizarea in 3 axe dar nu este capabil de panoramare la 360 grade asa cum o face cel din dotarea lui DJI INSPIRE 1.
Sistemul Live View utilizeaza frecvanta de 2.4GHz, si in functie de conditii poate transmite imagine in “timp real” (cu o intarziere de aprox 220ms), la rezolutia 720p cu pana la 30fps, direct pe telefon sau tableta. Aplicatia Live View este compatibila incepand cu versiunile iOS 8.0 si Android 4.1.2.

Despre drona in sine, nu am prea multe de spus, dar nu pot sa nu remarc doua aspecte din lista de specificatii care mi-au atras atentia.
Primul ar fi pozitionarea prin satelit care utilizeaza acum doua sisteme: GPS si GLONASS. Acest lucru ar putea duce la o precizie mai mare la navigarea in puncte pe harta dar si la o mentinere mai precisa a pozitiei in hover.
Al doilea lucru pe care l-am remarcat citind specificatiile tehnice ale lui PHANTOM 3, ar fi sistemul de pozitionare vizuala care permite mentinerea pe pozitie a dronei atunci cand lipseste semnalul GPS. Acest sistem este folosit deja pe drona DJI INSPIRE 1 si este foarte util la zborul in interiorul unor cladiri.

Lista completa de specificati tehnice pentru PHANTOM 3 o poate fi consultata pe siteul DJI

Preturile anuntate in Romania pentru PHANTOM 3 Advanced si Phantom 3 Professional sunt in jur de 5080 lei respectiv 6300 lei. In acest moment doar versiunile ce includ camera sunt disponibile. Cei mai pretentiosi, care vor dori sa monteze un gimbal Zenmuse H3-3D si o camera GoPro HERO4 care este superioara camerei de pe PHANTOM 3 si INSPIRE 1, vor trebui sa mai astepte. Nu este sigur daca DJI va scoate la vanzare versiunea fara camera video inclusa.

Parerea mea despre PHANTOM 3
Ma bucur ca am putut fi un observator apropiat al evolutiei acestor drone. Am avut PHANTOM 1, am avut PHANTOM 2 si nu m-au dezamagit, dar nu cred ca voi avea si un PHANTOM 3. Din lista de specificatii tehnice, PHANTOM 3 pare a fi o drona excelenta, echipata cu absolut tot ce trebuie pentru filmare si fotografie aeriena, si daca n-as avea “alte avioane in cap”, as cumpara-o fara ezitare. Faptul ca a ajuns la a 3-a generatie este inca un motiv in plus pentru a-i acorda atentia si increderea cuvenita. Pentru un anumit segment de piata, aceasta poate fi considerata o drona profesionala. La categoria sa, DJI PHANTOM 3 nu are competitori seriosi. In acesti bani nu gasesti ceva mai bine echipat.

Pe de alta parte, nu pot sa inteleg cu DJI a lansat un model de drona atat de apropiat ca specificati cu INSPIRE 1, pe care il gasim la un pret de aproape 3 ori mai mare. Principala diferenta intre cele 2, o face gimbalul care, pe INSPIRE 1 poate realiza o panoramare la 360 grade pe cand la PHANTOM 3, nu. Camera are (aparent) aceleasi specificatii, timpul de zbor pare a fi in favoarea lui PHANTOM 3. Evident, aspectul dronei poate juca un rol important, dar insuficient (dupa parerea mea) daca stai si citesti atent specificatiile celor doua drone. Iar daca ma uit strict la specificatiile camerei, nu vad nici un motiv ca sa aleg INSPIRE 1.

Cine cauta o drona pentru fotografie si filmari aeriene la evenimente, pentru calatorii / vacanta sau doar pentru o distractie ceva mai avansata, PHANTOM 3 este solutia perfecta. Cei care nu au buget pentru PHANTOM 3, pot alege cu incredere in PHANTOM 1 sau PHANTOM 2, chiar la mana a doua.

Astept comentariile sau intrebarile voastre aici sau pe Facebook

Clipul oficial de prezentare al dronei PHANTOM 3