clip timisoara

Felul meu de a spune ca imi iubesc orasul

A fost odata ca niciodata…
Hmmm… suna a poveste…
Dar chiar este o poveste! O poveste pe care va invit sa o cititi de la cap la coada, despre clipul cu Timisoara filmat in intregime din drona si despre “spiritul” EYE IN THE SKY.

…sa tot fi trecut vreo 2 ani si jumatate de cand o ard cu drona, nelegiuit si periculos pe cerul Timisoarei. 2 ani si jumatate in care eu cu dronele mele am pus in pericol viata cetatenilor si “siguranta nationala”. Pe de alta parte, 2 ani si jumatate in care am strabatut in lung si in lat orasul in care locuiesc, incercand sa-l cunosc mai bine si sa il imortalizez perfect. Si credeti-ma, perfectiunea unui oras e greu de surpins in imagini, mai ales atunci cand pentru a face arta, folosesti tehnologii care tocmai s-au nascut.
Dar nu ma plang. Doar asta este treaba artistului care a ales (sa incerce) sa arate partea plina a paharului in acest mod. Poate mi-a iesit, poate nu mi-a iesit, criticii decid asta. Eu, in nebunia mea, doar mi-am exercitat dezinteresat pasiunea.

clip timisoara

Clipul, daaa… clipul cu Timisoara…
Ideea nu mi-a venit acum. Inca de cand am obtinut primele fotografii de la inaltime, am inchis ochii si mi-am imaginat un clip cu orasul nostru realizat in totalitate cu drona. Am visat, mi-am imaginat, iar am visat, dar am stat totusi de-o parte, stiind ca pentru a face ceva la inaltimea asteptarilor mele si ale timisorenilor, am nevoie de multa experienta si de echipamente performante.

Experienta a venit in timp. Nenumaratele sesiuni de fotografie aeriana sutele sau poate miile de imagini aeriene realizate in Timisoara, sunt baza de la care am pornit.

Si problema echipamentelor s-a rezolvat pe parcurs. Punctele cheie in ce priveste echipamentele mele de filmare aeriana sunt:

1. Mai 2013 – Prima drona – Phantom + camera Gopro dar fara gimbal (stabilizator de imagine) – imposibil de filmat.
2. August 2013 – Dotarea dronei cu gimbal in 2 axe – parca-parca mai era cum era, dar foarte departe de “adevar”.
3. Iunie 2014 – A 2-a drona – Phantom 2 + camera GoPro si gimbal in 3 axe – deja treaba mergea inspre bine, dar lipsa experienta si calitatea imaginilor oferite de GoPro 3, m-au convins s-o las pe mai tarziu.
4. Decembrie 2013 – Mai 2014 – Constructia dronei Cinestar 6 pe care am dotat-o cu o camera Canon, a impins calitatea imaginilor aeriene la un nou nivel. Din pacate doar fotografia, nu si filmarea – EOS M fiind slab la filmare.
5. (Decembrie 2014 – prezent) – Proiectata si construita de la zero de mine si Ciprian Dughir, aici in Timisoara, drona “EQ1”, a fost gandita special pentru Panasonic G7, o camera foto/video de vis. Problema a aparut cand mi-am dat seama ca proiectarea, constructia si testele s-au intins pe o perioada mai mare decat m-am asteptat initial.

Si uite asa a venit a treia toamna, iar eu nu aveam un clip cu Timisoara. Nu ca ar fi fost vreo graba, dar vine anul 2016, iar libertatea dronelor pare-se ca s-ar apropia de final. Apoi un clip filmat in toamna lui 2015 nu stiu ce impact ar mai avea in primavara-vara anului 2016, asa ca mi-am stabilit ca limita de lansare, luna decembrie a acestui an.

Deci pentru a realiza clipul la care visam, a trebuit sa gandesc si sa actionez repede. Am vrut neaparat sa mai prind orasul imbracat – cu frunzele in copaci. 🙂
Stiam ca voi avea mult de filmat intr-un timp scurt, stiam cam ce vreau sa fac si ca nu imi va fi usor, asa ca am incarcat sa minimizez riscurile cat de mult am putut.

Tehnic vorbind…
Drona Cinestar 6 echipata cu Panasonic G7 a iesit din schema, desi ar fi oferit cea mai buna calitate a imaginilor. Dar cele 6.5kg si aproape un metru diametru, ar fi insemnat un risc mare pentru cei din jur si imposibilitatea de a reliza in siguranta cadrele in spatii restranse, precum cele de pe aleile parcurilor.
Drona EQ1, mai redusa ca dimensiuni si greutate, nu este suficient de mult testata, fiind in stare prototip “avansat”, deci n-am putut sa-i incredintez acest proiect.

Singura optiune pe care am avut-o la indemana a fost sa cumpar un Phantom 3. Phantom 3 Pro este o drona, aflata la a 3-a generatie, pe care te poti baza in exploatare masiva si care poate oferi o calitate satisfacatoare a imaginilor si filmarilor la rezolutie 4K. Dimensiunile si greutatea redusa, ar fi reprezentat cel mai mic risc posibil in cazul unei defectiuni spontane sau a unei manevre gresite.

Phantom 3 a venit de la partenerul GoVideo, pe la inceputul lunii octombrie. Au urmat zile cu vreme urata, in care n-am putut iesi sa filmez. In tot acest timp, clipul se contura tot mai bine in imaginatia mea, ajutat fiind de superba melodia Un Nouveau Soleil a celor de la M83.
Indirect, am inceput sa fac demersuri pentru a primi drept de folosinta pentru aceasta melodie, fiind cumva asigurat ca pana in decembrie se rezolva.

De indata ce vremea frumoasa a venit, am iesit la filmat. Avand doar o singura baterie, mi-am propus sa am macar 2 zboruri pe zi, unul dimineata si unul dupa amiaza. In vreo 2 zile am reusit performanta de a avea 3 zboruri – cate unul foarte-foarte de dimineata, pentru a prinde rasaritul. Spre final, pentru ca zilele deveneau tot mai scurte si timpul ma presa, partenerul GoVideo mi-a mai trimis o baterie ca sa ma pot desfasura mai eficient. Chiar si sesiunile de filmare in sine s-au dovedit a fi problematice. Una e sa faci fotografie, alta e sa faci film. Unde mai pui ca foloseam o drona noua cu care trebuia sa ma obisnuiesc. In putinul timp avut la dispozitie am incercat sa ma adaptez din mers, Phantom 3 Pro fiind o drona extraordinara, ale carei dotari s-au dovedit a-mi fi de mare ajutor.

Initial am dorit sa am in clip si cadre trase la “blue-hour”; zonele vizate erau Catedrala Millenium, Bibliotaca Universitara, Biserica din Balcescu si City Business Centre. Toate acestea urmau sa fie filmate cu, camera Panasonic G7 montata pe drona Cinestar 6, Phantom 3 Pro nefiind in stare sa performeze decent in situatii de lumina slaba. Oricum, cadrele pe timp de noapte nu erau conditionate de existenta frunzelor in copaci, asa ca le-am lasat pentru final.

Pe masura ce filmam, de fapt pe masura ce invatam sa filmez, am inceput in paralel sa fac selectia cadrelor pe care sa le folosesc in varianta finala a clipului. Ne avand experienta in editare video, am incercat sa atrag in acest proiect, editori profesionisti, dar fara succes. Am avut o promisiune dar in final m-am vazut nevoit sa invat “on the fly” editare video in Adobe Premiere si After Effects, ceea ce e poate cel mai mare castig din urma acestui proiect.
Vreau sa mentionez ca toate softurile folosite in acest proiect, de la sistemul de operare pana la programele de editare video, au fost folosite in mod legal, cu licenta (asta ca sa nu avem discutii la proces 😛 ).

Asamblarea propriuzisa a clipului a durat aproximativ 3 saptamani, perioada in care am luat contact din plin cu bazele editarii video. Din pacate m-am vazut nevoit sa renunt la multe cadre frumoase, inclusiv la cele ce ar fi trebuit sa fie filmate noaptea. Sub presiunea timpului scurt, pur si simplu nu am reusit sa gasesc o forma de a le imbina intr-un mod armonios pe toate sub melodia aleasa.
Ca de obicei, si in acest mic necaz am gasit o “parte plina a paharului”. In timp ce editam, taiam si iar editam, mi-a venit ideea ca sa imi pun pe picioare un site de “Foto&Video Stock”, care sa cuprinda toate cadrele perfecte dpdv tehnic si compozitional pe care le-am filmat eu cu drona, inclusiv fotografii realizate in ultimul an cu dronele Cinestar 6 si EQ1. Cei care vor avea nevoie de ele le vor putea achizitiona in curand, de pe noul site dedicat acestei idei.

Si… gata clipul!
In 27 noiembrie am terminat de montat acest clip. M-am gandit sa-l lansez pe 30 noiembrie (ziua de nastere a sotiei). Marea problema a fost ca nu primisem nici un raspuns privind licenta de utilizare non-comerciala a melodiei. Odata urcat pe Facebook, clipul a fost respins instantaneu din lipsa drepturilor legale de utilizare pentru coloana sonora. In schimb, Youtube a fost si este mai permisiv.
Conform politicilor privind drepturile de autor ale Youtube, avem asa:

CONTINUT
Un nouveau soleil – M83
ÃŽnregistrare audio 0:00 – 4:05 play match

În videoclipul tău a fost găsit conținut protejat prin drepturi de autor.
Reclamantul îți permite să îi folosești conținutul în videoclipul YouTube. Este posibil însă să apară anunțuri în videoclip.

GENERARE DE BANI
Nu poți genera bani din videoclip
Reclamantul generează bani din videoclip

RECLAMANT
The Orchard Music si WMG (Warner Music Group)

Foarte bine!
Dupa toata munca depusa, nu aveam cum sa mai renunt la melodia pe care l-am croit, clipul n-a fost facut pentru a genera bani, asa ca i-am dat drumul…
Clipul a fost lansat pe Youtube tarziu in seara zilei de 30 noiembrie.

Nota:
Astept in continuare raspuns pozitiv in ceea ce priveste drepturile de utilizare a melodiei pentru a-l putea posta si pe alte retele de socializare.

Rezultalul este cel pe care il vedeti. Bun, rau, fiecare in vede cum vrea si cum il intelege. Aveti liber la critica. Sunt sigur ca se putea si mai bine, dar eu personal sunt multumit. Sunt multumit ca am reusit sa termin la timp ce mi-am propus sa fac si ca nu am intampinat sau creat probleme majore.

Asa cum va spuneam mai sus, odata cu 2016 vor veni si legi mai restrictive pentru drone. Intr-un fel e de inteles: dronele sunt tot mai accesibile, iar lumea trebuie sa constientizeze ca acestea nu sunt nici pe departe niste jucarii. Sunt niste masinarii din ce in ce mai complexe care, daca nu sunt utilizate cu responsabilitate, pot crea mari probleme, asa cum s-a si intamplat in urma cu o luna in timpul manifestatiilor de la Bucuresti, cand drona unei televiziuni a cazut de la mare inaltime ranind o persoana.

Am o presimtire sumbra ca multa vreme de acum inainte, imagini aeriene de genul celor cu care v-am obisnuit in ultimii ani, vor fi greu, daca nu chiar imposibil de obtinut legal. Partea frumoasa este ca eu am apucat sa-mi fac damblaua in toata aceasta perioada, asa cum am stiut eu mai bine si la capacitate maxima, am reusit sa umplu Facebook-ul si internetul cu sute de fotografii spectaculoase din inaltimile Timisoarei si am reusit sa termin clipul la care visez de cand mi-am cumparat prima drona.
Ma bucur ca am putut sa impartasesc cu voi, felul meu de a spune ca imi iubesc orasul.

Multumirile pentru sustinere merg catre partenerii GoVideo si Cammeron Print.
Multumesc prietenului Ciprian Dughir pentru sfaturile si ajutorul in chestiuni de natura tehnica, dar si pentru nenumaratele si consistentele discutii generatoare de idei fantastice.

… si nu in ultimul rand, ii multumesc sotiei mele Isabela, care nu numai ca m-a inteles si sustinut pe deplin, ci mi-a fost si colega de nebunie in tot ceea ce inseamna EYE IN THE SKY.

Zile superbe de toamna in minunata Timisoara

10 thoughts on “Felul meu de a spune ca imi iubesc orasul”

  1. Astept cu nerabdare filmuletele tale, sunt cele mai spectaculoase imagini cu orasul meu pe care le-am vazut vreodata. Ca student in strainatate, imi lipseste Timisoara, dar prin intermediul tau ma simt un pic mai aproape de casa.

    Iti doresc succes si sper sa te lase sa filmezi cat mai mult cu putinta, pentru ca cel putin pentru mine, aduci un pic de bucurie cu fiecare cadru.

  2. Bravo, felicitari pentru munca depusa si pentru rezultat! Am cautat mereu pe youtube asa ceva…nu am gasit pana acum…dar uite ca pana la urma s-a putut! Un filmulet foarte frumos realizat, care surprinde cele mai frumoase si relevante imagini ale Timisoarei in cateva minute!
    Mult succes in continuare in tot ceea ce vei realiza!

  3. Felicitari, clipul este foarte reusit dupa pararea mea si cred ca ai muncit destul demult la el si dezvaluie orasul Timisoara in frumusetea lui.

  4. Felicitari !!! Valentin sunt mândra de filmuletul ce ai reusit sa faci ( cu atatea incercari ce ai avut ) . Ma bucur ca am sa arat aici intre straini orasul natal de unde vin ( toti cred ca venim de undeva din Africa , cu cocioabe , cocotieri…) pe deasupra pot sa ma laud ca am crescut pe lânga copii cu nivel intelectual ridicat ( nu cum ne cred strainii )…in fine , multumesc , multumesc , multumesc .Diana sora cu Seba si Bella .

Leave a Comment

Your email address will not be published.

spatii de inchiriat